Ukrainan vilja alkaa taas seilata Mustanmeren satamista – "Jos näin ei tapahdu, tästä ei tule mitään"

Kaikki kolme viljasatamaa voisivat Ukrainan mukaan olla toiminnassa kahden viikon sisällä.

Ukraina aikoo aloittaa viljatoimitukset maan satamista tällä viikolla, kertoi maan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov maanantaina.

–  Tämä on hyvin yksinkertaista. Olemme allekirjoittaneet sopimuksen YK:n ja Turkin kanssa. Jos osapuolet takaavat turvallisuuden, sopimus toimii. Jos näin ei tapahdu, tästä ei tule mitään, Kubrakov kiteytti.

Kubrakovin mukaan merimiinat raivataan viljalaivojen reiteiltä ja Ukrainan sotalaivat saattavat rahtilaivoja, jotka kuljettavat viljan lisäksi myös lannoitteita.

Ensimmäiset viljalaivat lähtevät matkaan Tshornomorskin satamasta, minkä jälkeen kuljetukset aloitetaan myös Odessasta. Viimeisenä kolmikkoon liittyy Pivdenniyn satama.

Infrastruktuurista vastaavan ministerin Juri Vaskovin mukaan viljanvienti kaikista kolmesta satamasta voisi olla käynnissä kahden viikon sisällä.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä. Ukrainan viljakuljetukset meritse ovat olleet pysähdyksissä Venäjän hyökättyä maahan helmikuussa.

Sopimuksesta huolimatta Venäjä iski Mustanmeren rannalla Odessan kaupungin satamaan ohjuksin lauantaina. Venäjä väitti tähdänneensä iskussa sotilaskohteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat