Ukrainan sota on synnyttänyt kymmeniä rahankeräyksiä – joukossa on myös huijareita: "Katastrofitilanteisiin liittyy aina myös epärehellistä toimintaa"

Ukrainan sota on synnyttänyt kymmeniä rahankeräyksiä – joukossa on myös huijareita 5:40
Katso videolta, miten kansalainen voi parhaiten varmistua siitä, että rahankeräys on laillinen eivätkä lahjoitukset mene huijareille.

Ukrainan sota on jatkunut kolme viikkoa ja ihmiset myös Suomessa haluavat auttaa ukrainalaisia. Erilaisia rahankeräyksiä on pistetty pystyyn vauhdilla ja sosiaalisessa mediassa leviää erilaisia pyyntöjä osallistua keräyksiin. Todennäköisesti rahankerääjien joukossa on myös huijareita.

– Valitettavaa on, että aina kun on avun tarve, jotkut näkevät sen mahdollisuutena hyötyä taloudellisesti. Suuriin katastrofitilanteisiin liittyy aina myös epärehellistä toimintaa, ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen Poliisihallituksesta kertoo.

– Kun ihmisillä on suuri halu auttaa ja lahjoitushalukkuutta löytyy, niin jotkut näkevät sen mahdollisuutena hyötyä.

Toistaiseksi poliisilla ei ole tutkinnassa yhtäkään epäiltyä rahankeräyshuijausta. Useimmiten huijaukset tulevat kuitenkin poliisin tietoon vasta jälkikäteen, kun rahaa on jo kerätty.

– Yksi tärkeä väylä huijarin paljastumiseen on kansalaisten aktiivisuus, että he ilmoittavat epäilyttävistä keräyksistä poliisille, Päivinen neuvoo.

Poliisille on tehty Ukrainan sodan syttymisen jälkeen kymmeniä hakemuksia pienkeräyksistä. Pienkeräysluvalla saa kerätä maksimissaan 10 000 euroa kaksi kertaa vuoden aikana.

Poliisista neuvotaan olemaan erityisen tarkkana sosiaalisessa mediassa leviävien keräysten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat