Ukrainan presidentti: Tulitauko loppuu, maa vapautetaan

Ukraina lopettaa tulitauon Itä-Ukrainan separatistien kanssa, kertoo maan presidentti Petro Poroshenko. Tulitauon jatkamisen sijaan presidentti lupasi panna kovan kovaa vastaan Itä-Ukrainassa.

Määräaika Venäjän-vastaisille lisäpakotteille umpeutuu

 Venäjälle asetettu määräaika maan Ukrainan-politiikan muuttamiseksi umpeutuu tänään. EU ja Yhdysvallat ovat uhanneet julistaa Venäjää vastaan uusia pakotteita, jos maa ei ryhdy toimiin Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.  

Pääministeri Alexander Stubb arvioi eilen, että jos EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat, he päättävät jatkaa henkilöiden matkustusrajoituksia ja varojen jäädyttämistä. Stubb ei usko, että Venäjää vastaan kohdistetaan kolmannen vaiheen pakotteita eli viennin ja tuonnin rajoittamista. 

(mtv-stt)

– Hyökkäämme ja vapautamme maamme, sanoi Poroshenko myöhään illalla Kiovassa.  

Poroshenko julisti tulitauon 10 päivää sitten. Tavoitteena oli saada kapinalliset laskemaan aseensa. Presidentin mukaan Itä-Ukrainan rauhansuunnitelma kuitenkin kaatui kapinallisten rikollisen toiminnan takia.  

Venäjä oli vedonnut Poroshenkoon tulitauon pidentämiseksi.  

Ukrainan hallinnon mukaan kapinalliset rikkoivat tulitaukoa lukuisia kertoja. Maan ulkoministerin Twitterissä jakamassa lausunnossa kerrotaan, että kymmenen päivää kestäneen tulitauon aikana kuoli 27 Ukrainan sotilasta.  

Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut huhtikuun jälkeen yli 400 ihmistä. Kymmenettuhannet ovat jättäneet kotinsa ja yli 100 000 on paennut Venäjälle.  

EU:n johtajat ja Yhdysvallat ovat patistaneet Venäjää, että se painostaisi Itä-Ukrainan separatisteja lopettamaan verenvuodatuksen. Ne ovat tehostaneet vaatimuksiaan uhkaamalla Venäjää uusilla talouspakotteilla.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja