Ukrainan presidentin neuvonantaja: Ukraina voi voittaa sodan jo tänä vuonna, jos länsimaat lisäävät asetoimituksia

MTV Ukrainassa: Tällaisia käsityksiä kiovalaisilla on panssarivaunuavusta –"Kannustan Suomea antamaan meille Leopardeja" 2:17
MTV Ukrainassa: Tällaisia käsityksiä kiovalaisilla on panssarivaunuavusta – "Kannustan Suomea antamaan meille Leopardeja" (11.1.2023)

Ukraina voi voittaa sodan jo tänä vuonna, jos länsimaat lisäävät asetoimituksiaan. Erityisesti maa kaipaa pitkän kantaman ohjusjärjestelmiä.

–  Vain sellaiset ohjukset, joiden kantama on yli sata kilometriä, mahdollistavat sen, että voimme merkittävästi kiihdyttää alueittemme vapauttamista miehityksestä, sanoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Pitkän kantaman ohjukset mahdollistaisivat Ukrainan iskut Venäjän asevarastoihin, jotka ovat niin kaukana rintamalta, etteivät Ukrainan nykyiset aseet niihin yllä.

Podoljakin mukaan Ukraina ei käyttäisi ohjuksia hyökätäkseen Venäjälle, koska se käy puhtaasti puolustussotaa maahan hyökännyttä vihollista vastaan.

Podoljakin mukaan uusien asejärjestelmien avulla sota loppuisi viimeistään syksyllä. Ilman laajoja uusia asetoimituksia sota voi hänen mukaansa jatkua "vuosikymmeniä".

Länsi-Ukrainassa vieraillut Puolan presidentti Andrzej Duda lupasi verhotusti, että Puola on valmis lähettämään Ukrainaan maan toivomia Leopard-panssarivaunuja,

Dudan mukaan Puola on valmis lähettämään tankkeja Ukrainaan "kansainvälisen koalition viitekehyksessä".

Ukraina: Soledaria ei ole menetetty

Ukraina kiisti keskiviikkona venäläisväitteet siitä, että Wagner-palkkasotilasryhmä olisi ottanut Soledarin kaupungin Itä-Ukrainassa hallintaansa.

Ukrainan asevoimien viestinnän mukaan Wagner-ryhmän julkaisemat kuvat, jotka venäläismedian mukaan oli otettu Soledarissa, on otettu jossain muualla.

Venäläinen oligarkki Jevgeni Prigozhin väitti keskiviikkona, että hänen perustamansa Wagner-palkkasotilasyrityksen taistelijat olisivat ottaneet Soledarin hallintaansa rajujen taistelujen jälkeen. Prigozhin sanoi aamulla, että kaupungissa on vielä käynnissä yksittäisiä katutaisteluja.

Uutistoimisto AFP ei kyennyt varmistamaan Prigozhinin väitettä.

Myöhemmin Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi venäläisjoukkojen edenneen Soledarissa, mutta tähdensi, ettei kaupunkia pidä julistaa valloitetuksi ennen aikojaan.

–  Ei kiirehditä. Odotetaan virallista ilmoitusta, Peskov kertoi.

Myös Venäjän asevoimat kertoivat taisteluiden kaupungissa jatkuvan.

Lue myös:

    Uusimmat