Ukrainan neuvotteluihin liitetty myrkytysepäily jäänee mysteeriksi – asiantuntija: Tiedoista ei voi päätellä mitään

Entä jos kemiallista asetta käytetään Ukrainassa? Näin aseen käyttäjä saataisiin selville 12:27

Venäläisoligarkki Roman Abramovitshin ja muutaman muun Venäjän ja Ukrainan neuvotteluihin osallistuneen on kerrottu saaneen myrkytykseen viittaavia oireita neuvotteluihin osallistumisen jälkeen. Tapaus sattui maaliskuun alussa. 

Tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on vahvistanut tiedot, että maaliskuun 3. ja 4. välisenä yönä kolme rauhanneuvotteluihin osallistunutta henkilöä kärsi oireista, jotka viittasivat sen mukaan kemiallisella aseella myrkytykseen.

Ihon ja silmien ärsytysoireita sekä päänsärkyä kokeneilta neuvottelijoilta ei ehditty ottaa minkäänlaisia näytteitä tapauksen jälkeen.

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja, professori Paula Vanninen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, ettei julkisuudessa esiintyneiden, varsin niukkojen tietojen perusteella asiasta voi juurikaan päätellä mitään.

– Jos haluttaisiin todentaa, että siellä on käytetty kemiallista asetta, olisi täytynyt ottaa näytteitä, joista mahdollinen aine nähtäisiin. Oireet ovat lukemieni tietojen perusteella aika lievät, en nyt ensimmäisenä sanoisi, että nämä olisivat hermokaasun tai sinappikaasun oireita lainkaan, Vanninen sanoo.

Näin epäillystä myrkytystapauksesta uutisoitiin 28.3. MTV:n iltauutisissa

Bellingcat: Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh ja kaksi muuta rauhanneuvotteluihin osallistunutta saanut myrkytysoireita 0:20

Mediatietojen mukaan oireita saivat Abramovitshin lisäksi toinen venäläinen liikemies sekä ukrainalainen kansanedustaja Rustem Umerov. Neljäs delegaation jäsen ei saanut oireita Bellingcatin mukaan. Kaikki paikalla olleet jäsenet olivat ainoastaan juoneet vettä ja syöneet suklaata.

Bellingcatin mukaan toinen mahdollinen hypoteesi oireiden aiheuttajasta saattoi olla sähkömagneettinen säteilyisku. 

Tunnettuja venäläisiä on aiemminkin myrkytetty. Viimeksi venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin vuonna 2020 novitshok-hermomyrkyllä lentomatkalla.

Myös entinen venäläisvakoilija Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal joutuivat novitshok-myrkytyksen kohteeksi Britanniassa muutama vuosi aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat