Ukrainan kirkon arkkipiispa pidätetty Krimillä: "Poliisi ei ilmoittanut syytä"

Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja Krimillä kertoo joutuneensa pidätetyksi Venäjän itseensä liittämällä Krimin niemimaalla.

Poliisi ei ilmoittanut syytä pidätykseen, isä Kliment sanoi AFP:lle puhelimitse. Hän kertoi olevansa poliisiasemalla Krimin pääkaupungissa Simferopolissa.

Pidätys seuraa historiallista uskonnollista välirikkoa Kiovan ja Moskovan välillä, mikä voi johtaa Klimentin kirkon, Pyhän Vladimirin ja Pyhän Olgan katedraalin, sulkemiseen.

Kliment oli suunnitellut matkustavansa Venäjälle osallistuakseen poliittisen vangin oikeudenkäyntiin, Ukrainan ortodoksinen kirkko ilmoitti tiedotteessaan. Ukrainan ulkoministeriö on ilmaissut huolensa arkkipiispan pidätyksestä ja ihmisoikeustilanteesta vallatulla niemimaalla.

–  Venäläiset valloittajat jatkavat systemaattista hyökkäystään Ukrainan ortodoksista kirkkoa vastaan Krimillä, ministeriön edustaja Kateryna Zelenko kirjoitti tviitissä.

Isä Kliment sanoi viime kuussa, että Krimin viranomaiset ovat päättäneet purkaa hänen kirkkonsa vuokrasopimuksen, koska hän ei ole rekisteröinyt seurakuntaa Venäjällä. Kliment kuitenkin sanoo, ettei hän voi ukrainalaisena pappina noudattaa Venäjän lakia, koska Ukraina pitää Krimiä "tilapäisesti miehitettynä ukrainalaisena alueena".

Ukrainan kirkko oli yli 300 vuotta Moskovan patriarkaatin alainen. Tänä vuonna se julistautui itsenäiseksi, mikä suututti Moskovan.

Lue myös:

    Uusimmat