Ukrainan armeijan erotetusta komentajasta tulossa suurlähettiläs Britanniaan

Zelenskyi erotti asevoimien komentajan 0:28
Katso myös video helmikuulta: Zelenskyi erotti asevoimien komentajan

Ukrainan asevoimien entisestä komentajasta Valeri Zaluzhnyista on tulossa Ukrainan Britannian-suurlähettiläs, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti tänään torstaina hyväksyneensä entisen armeijan päällikön ehdokkuuden Britannian suurlähettilääksi.

Zaluzhnyitä pidetään Unkarissa kansallissankarina

Valeri Zaluzhnyitä pidetään Unkarissa laajalti kansallissankarina.

Viime vuoden lopulla Ukrainan kansainvälisen sosiologisen instituutin kyselytutkimuksessa luottamus Zaluzhnyihin oli lähes 90 prosenttia.

Zaluzhnyi johti Ukrainan asevoimia sodan alusta lähtien. Hänen johdollaan Ukrainan joukot työnsivät takaisin huomattavasti vahvempia Venäjän joukkoja sodan ensimmäisinä kuukausina.

Viime kesän vastahyökkäyksen epäonnistuminen ja julkinen erimielisyys Zelenskyin kanssa tahrasivat kuitenkin Zaluzhnyin mainetta presidentin kansliassa.

Hänet korvattiin viime kuussa maavoimien komentajalla Oleksandr Syrskyillä.

Ukrainalla ei juuri nyt lähettilästä Britanniassa

Zelenskyi kertoi videopuheessaan Ukrainan ulkoministeriön lähettäneen pyynnön Zaluzhnyin suurlähettilääksi siirtymisen hyväksymisestä.

Zelenskyin mukaan Zaluzhnyi oli antanut hänen ymmärtää, että haluaa viedä uraansa "diplomaattiseen suuntaan".

Hän sanoi myös toivovansa, että Ukrainan liitto Britannian kanssa vahvistuu entisestään.

Ukrainalla ei ole ollut suurlähettilästä Britanniassa sen jälkeen, kun Zelenskyi erotti entisen lähettilään Vadym Prystaikon heinäkuussa 2023. Tämä oli arvostellut julkisesti presidenttiä.

Zelenskyi matkustaa Turkkiin

 Zelenskyi vierailee itse huomenna Turkissa. 

Turkin presidentinkanslian mukaan Zelenskyi keskustelee kollegansa Recep Tayyip Erdoganin kanssa Ukrainan sodasta ja Mustanmeren merireiteistä.

Johtajat tapaavat Istanbulissa. Tapaamisen jälkeen on luvassa lehdistötilaisuus huomisiltana.

Zelenskyi kävi edellisen kerran Turkissa heinäkuussa. Tuolloinkin hän kävi perusteellisia keskusteluja Erdoganin kanssa. Turkin presidentti on pitänyt yllä myös suhteita Venäjään.
 

Lue myös:

    Uusimmat