Asevoimien komentaja vaihtui Ukrainassa – Zelenskyi: On aika tehdä muutoksia

Zelenskyi erotti asevoimien komentajan 0:28
Zelenskyi erotti asevoimien komentajan.

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi on erotettu tehtävästään, kertoi puolustusministeri Rustem Umerov sosiaalisessa mediassa torstaina. 

Kyse on suurimmasta uudelleenjärjestelystä Ukrainan sotilasjohdossa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten.

Uudeksi komentajaksi presidentti Volodymyr Zelenskyi nimitti maavoimien komentajan Oleksandr Syrskyin.

Zaluzhnyin erottamisesta oli liikkunut huhuja jo jonkin aikaa. Ukrainalaisten keskuudessa Zaluzhnyin suosio on ollut suurta. 

Viime vuoden lopulla Ukrainan kansainvälisen sosiologisen instituutin kyselytutkimuksessa luottamus Zaluzhnyihin oli lähes 90 prosenttia. Kyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa luottamuksesta asevoimien komentajaan.

Zelenskyi ehdotti pysymistä tiimin osana

Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä tavanneensa Zaluzhnyin ja kiittäneen tätä kaksi vuotta jatkuneesta Ukrainan puolustamisesta.

– Keskustelimme uudistuksista, joita Ukrainan asevoimat tarvitsevat, Zeleskyi kirjoitti.

Zelenskyi kertoi myös ehdottaneensa Zaluzhnyille, että tämä "pysyisi tiimin osana".

Zaluzhnyi johti Ukrainan asevoimia sodan alusta lähtien. Hänen johdollaan Ukrainan joukot työnsivät takaisin huomattavasti vahvempia Venäjän joukkoja sodan ensimmäisinä kuukausina, mutta viime kesän vastahyökkäyksen epäonnistuminen ja julkinen erimielisyys Zelenskyin kanssa tahrasi Zaluzhnyin mainetta presidentin kansliassa.

Asemasodan jatkuttua vuoden ja Venäjän joukkojen jatkuvasti painostaessa ukrainalaisia sotilaita rintamalla Ukraina pyrkii kiireellisiin muutoksiin.

Zelenskyi on vaatinut uutta sotilasjohtoa laatimaan strategian Venäjän joukkojen lyömiseksi takaisin.

– Vuodesta 2024 voi tulla menestyksellinen Ukrainalle vain, jos teemme tehokkaita muutoksia puolustuksemme perustaan, joka on Ukrainan asevoimat, Zelenskyi sanoi.

Syrskyille myönnetty Ukrainan sankari -mitali

Asevoimien uusi komentaja Oleksandr Syrskyi, 58, ansioitui puolustaessaan Kiovaa Venäjän joukkojen suurhyökkäyksen alettua. Hän auttoi romuttamaan Venäjän suunnitelmat saada Ukraina polvilleen muutamassa päivässä.

Zelenskyi myönsi Syrskyille Ukrainan sankari -mitalin tämän työstä Kiovan puolustamisessa. Se on maan korkein kunniamitali.

Syrskyi komensi myös muun muassa Ukrainan joukkoja syksyllä 2022 vastahyökkäyksessä Harkovan alueella, aiheuttaen Venäjän joukoille tappion.

Menestyksestään huolimatta Syrskyi ei kuitenkaan ole sellainen kansallinen ikoni kuin edeltäjänsä Zaluzhnyi, joka nauttii suosiota sekä tavallisten ukrainalaisten että ukrainalaisten sotilaiden parissa.

Lue myös:

    Uusimmat