Hän on Ukrainan asevoimien uusi komentaja

Zelenskyi erotti asevoimien komentajan 0:28
Katso myös: Zelenskyi erotti asevoimien komentajan

Ukrainan asevoimien uudeksi komentajaksi on valittu 58-vuotias Oleksandr Syrskyi. Hän tulee erotetun Valeri Zaluzhnyin tilalle.

Kyse on suurimmasta uudelleenjärjestelystä Ukrainan sotilasjohdossa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten.

Oleksandr Syrskyi ansioitui puolustaessaan Kiovaa Venäjän joukkojen suurhyökkäyksen alettua.

Hän auttoi romuttamaan Venäjän suunnitelmat saada Ukraina polvilleen muutamassa päivässä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi Syrskyille Ukrainan sankari -mitalin tämän työstä Kiovan puolustamisessa. Se on maan korkein kunniamitali.

Syrskyi komensi myös muun muassa Ukrainan joukkoja syksyllä 2022 vastahyökkäyksessä Harkovan alueella, aiheuttaen Venäjän joukoille tappion.

Ukrainan presidentin lehdistöpalvelun 30. marraskuuta 2023 ottamassa valokuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski (vas.) ja kenraalieversti Oleksandr Syrskyi (vas.) vierailevat Ukrainan armeijan komentopaikalla Kupianskissa Harkovan alueella. 

Zelenskyi ehdotti pysymistä tiimin osana

Menestyksestään huolimatta Syrskyi ei kuitenkaan ole sellainen kansallinen ikoni kuin edeltäjänsä Valeri Zaluzhnyi, joka nauttii suosiota sekä tavallisten ukrainalaisten että ukrainalaisten sotilaiden parissa.

Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä tavanneensa Zaluzhnyin ja kiittäneen tätä kaksi vuotta jatkuneesta Ukrainan puolustamisesta.

– Keskustelimme uudistuksista, joita Ukrainan asevoimat tarvitsevat, Zeleskyi kirjoitti.

Zelenskyi kertoi myös ehdottaneensa Zaluzhnyille, että tämä "pysyisi tiimin osana".

Zaluzhnyi johti Ukrainan asevoimia sodan alusta lähtien.

Hänen johdollaan Ukrainan joukot työnsivät takaisin huomattavasti vahvempia Venäjän joukkoja sodan ensimmäisinä kuukausina, mutta viime kesän vastahyökkäyksen epäonnistuminen ja julkinen erimielisyys Zelenskyin kanssa tahrasi Zaluzhnyin mainetta presidentin kansliassa.

Asemasodan jatkuttua vuoden ja Venäjän joukkojen jatkuvasti painostaessa ukrainalaisia sotilaita rintamalla Ukraina pyrkii kiireellisiin muutoksiin.

Zelenskyi on vaatinut uutta sotilasjohtoa laatimaan strategian Venäjän joukkojen lyömiseksi takaisin.

– Vuodesta 2024 voi tulla menestyksellinen Ukrainalle vain, jos teemme tehokkaita muutoksia puolustuksemme perustaan, joka on Ukrainan asevoimat, Zelenskyi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat