Mainos

Ukrainalaistaiteilijan pojanpoika: En haluaisi skandaalia

Ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatshenkon pojanpoika Ivan Primatshenko kuuli ensimmäistä kertaa Marimekkoon kohdistuneista plagiointiepäilyistä MTV3 Uutisilta.

Tiedosta yllättynyt taiteilija ei tiennyt, miten reagoida tapahtuneeseen.

– Jos eettisesti ajatellaan, niin onhan se tietysti väärin. Pitää varmaan jutella äidin ja veljen kanssa, mitä mieltä he tästä kaikesta ovat.

Helsingin Sanomat kertoi tänään Marimekon Metsänväki-kankaan olevan kopio Maria Primatshenkon vuonna 1963 julkaisemasta työstä Rotta matkalla.

Metsänväki-kangas on Kristina Isolan suunnittelema. Isola kertoi saaneensa inspiraatiota vuonna 2008 Marimekon tuotantoon tulleeseen kankaaseen Maria Primatshenkon kuvittamasta kirjasta. Isola ei kuitenkaan tullut sanojensa mukaan ajatelleeksi tekijänoikeuksia.

Ukrainalaisen lainsäädännön mukaan vuonna 1997 kuolleen suosikkitaiteilijan töiden tekijänoikeudet kuuluvat ainakin hänen jälkikasvulleen.

– Jos tapahtunut oli hänen (Isolan) puoleltaan vahinko, en haluaisi tehdä tästä skandaalia. Tekijänoikeuksia rikotaan Ukrainassa koko ajan, ja korruption takia niitä vastaan on vaikea taistella. Se on suurin huolenaiheemme, Ivan Primatshenko kommentoi.

Museo: Selvä kopio

Ukrainan dekoratiivisen kansantaiteen kansallismuseon johtaja Adriana Vjalets pitää tapausta todella valitettavana. Primatshenkon Rotta matkalla -työ on museon kokoelmassa.

– Erittäin harmillinen, eikä ollenkaan kaunis tapaus. Korkean tason taiteilija ei voi sallia itselleen tuollaista, museon johtaja sanoo.

– Me näemme tapahtuneen taiteilijamme työn kopiontina. Toisaalta on kunnia, että tunnettu suomalainen designfirma on arvostanut Marian suunnittelemaa työtä, mutta tekijänoikeuksien pitäisi olla kunnossa.

Maria Primatshenko kuuluu paitsi Ukrainan myös maailman arvostetuimpiin primitivismitaiteen tekijöihin.

Vjalets kertoo, että kansantaiteilijan teokset hinnoitellaan Ukrainassa 10 000 dollarista ylöspäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.