Ukrainalaislentäjä puolustaa maataan vanhalla taisteluhelikopterilla – yksi tehtävä saa miehen herkistymään

Ukrainalainen helikopterilentäjä Vitalij puolustaa maataan vanhalla taisteluhelikopterilla 1:45
Katso videolta, kun ukrainalaislentäjä harjoittelee matalentoa välttääkseen vihollisen tutkahavainnot.

Ukrainalainen helikopterilentäjä puolustaa maataan vanhalla taisteluhelikopterilla. Miehellä on takana satoja tehtäviä, mutta yhtä niistä hän ei unohda.

Ukrainalaiset helikopterilentäjät puolustavat maataan lentämällä riskialttiisti vain muutamien metrien korkeudessa taistelukentälle, jossa laukaistaan raketit. Tämän jälkeen paikalta on syytä poistua ripeästi, ennen kuin venäläisjoukot ehtivät ampumaan kopterin alas.

Yksi maataan puolustavista helikopterilentäjistä on Vitalij, 46, joka lentää lähes yhtä vanhalla taistelukopterilla kuin mies itse.

Vitalijia kuvaillaan legendaksi. Takana hänellä on yli 200 tehtävää, mutta yksi tehtävä saa miehen herkistymään. Evakuointilento Azovstalin terästehtaalle.

Ukrainalaisjoukot puolustivat Mariupolissa sijaitsevaa yhtä Euroopan suurinta terästehdasta sinnikkäästi keväällä 2022. Tehdasta puolustavien sotilaiden lisäksi tehdasalueella on arvioitu olleen piilossa jopa tuhat siviiliä, joiden joukossa oli myös lapsia.

Lähes 30 vuotta helikoptereita lentänyt Vitalij sanoo tehtävän olleen sellainen, jota hän ei unohda koskaan. Evakuointioperaatiossa kaksi helikopteria neljästä ammuttiin alas.

– Valitettavasti sodassa ei voi välttyä tappioilta, Vitalij sanoo.

Ukrainan vaikeuksista huolimatta Vitalijin taistelutahto ei ole horjunut, eikä hänen intohimonsa lentämiseen ole vähentynyt.

Kopteriaan mies rakastaa.

– Rakastan tätä helikopteria, koska se on auttanut minua monesti, ja koska sillä on takana monta tehtävää, hän sanoo.

Vitalijin mukaan ohjaamoon astuessa kaikki pelot hälvenevät.

– Silloin sinusta tulee lentäjä ja keskityt ammatillisiin tehtäviin.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Vitalij harjoittelee matalentoa välttääkseen vihollisen tutkahavainnot taistelukentällä.

Lue myös:

    Uusimmat