Ukraina: Venäjän iskut "suurin ihmiskunnan kokema hyökkäys energiaverkostoon" – kansalaisten asuntojen lämmitys uhattuna

2:07
Tällaista kalustoa Fingrid on lähettämässä Ukrainaan – sodan riepottelema maa pyytänyt apua

Venäjä on iskenyt Ukrainan sähkölaitoksiin ja -linjoihin yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella, sanoo Ukrainan sähköyhtiön Ukrenergon hallituksen puheenjohtaja Volodymyr Kudrytskyi.

Ukrainan Interfax-uutistoimiston mukaan Kudrytskyi puhui asiasta Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) kokouksessa eilen.

Hänen mukaansa viimeaikaiset massiiviset iskut ovat "suurin ihmiskunnan kokema hyökkäys" energiaverkostoon. Tästä johtuen Ukraina kärsii nyt vakavasta sähköpulasta. Tilannetta ei ole helpottanut sekään, että sähkön kulutus on Kudrytskyin mukaan vähentynyt sodan aikana ainakin neljänneksellä, ellei lähes kolmanneksen verran.

Sähkökatkosten vuoksi ukrainalaisten siviilien on vaikea lämmittää asuntojaan tänä talvena. Lämpötilojen on ennustettu voivan laskea -10 asteeseen.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashtshenkon mukaan ukrainalaiset yrittävät parhaansa mukaan elää sähkökatkosten keskellä. Gerashtshenko tviittasi torstaina videokuvaa kiovalaisesta supermarketista, jossa kansalaiset hänen mukaansa jatkoivat ostoksia pimeydestä huolimatta.

Punainen Risti pääsi vierailemaan ukrainalaisten ja venäläisten sotavankien luona

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vieraillut sekä ukrainalaisten että venäläisten sotavankien luona kahden viime viikon aikana.

Järjestö kertoi tänään, että vierailut tapahtuivat tällä ja viime viikolla. Kuun lopulla järjestö tekee vielä uusia vierailuja.

Vierailujen tarkoituksena on tarkistaa vankien olosuhteet ja heidän saamansa hoito sekä välittää tiedot heidän voinnistaan omaisille.

Venäjän hyökkäyksen alettua ICRC on nähnyt satoja sotavankeja konfliktin molemmilta puolilta. Järjestön puheenjohtaja Mirjana Spoljaric Egger on kuitenkin Guardianin mukaan valitellut vierailuille pääsyjen olleen satunnaisia.

– Odotan, että nämä vierailut johtavat säännöllisempään pääsyyn kaikkien sotavankien luo, Egger sanoi järjestön lausunnossa.

– Vaikka viimeaikaiset vierailut ovat olleet tärkeä edistysaskel, on ICRC:lle annettava esteetön pääsy tapaamaan kaikkia sotavankeja toistuvasti ja henkilökohtaisesti, missä tahansa heitä pidetäänkin, lausunnossa vaaditaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja