Ukraina tuhosi ensi kertaa Tu-22-pommikoneen – Ilmavoimien ex-komentaja analysoi tuhovideon MTV:lle: "Harvinaista herkkua"

Ukraina väittää ensimmäistä kertaa ampuneensa alas Venäjän strategisen pommittajan 0:39
Ukraina väittää ensimmäistä kertaa ampuneensa alas Venäjän strategisen pommittajan. Videon aitoutta ei ole vahvistettu, mutta asiantuntijoiden mukaan siinä näkyy Tu-22-pommikoneen putoaminen.

Ukraina väittää ampuneensa alas ensimmäistä kertaa Venäjän strategisen pommikoneen Tu-22M3.

Ukrainalaismedia Kyiv Post sanoo sen lähteiden vahvistavan, että kyse oli Ukrainan sotilastiedustelun suunnittelemasta ja toteuttamasta operaatiosta.

Lähteen mukaan Ukraina ampui koneen alas S-200-ilmatorjuntajärjestelmällä. Kone ammuttiin väitetysti alas Venäjän puolella paikassa, joka sijaitsee 300 kilometriä Ukrainan rajasta.

Pommikoneen alas ampumisessa käytettiin sotilastiedustelun mukaan samanlaista ohjusta, jolla Ukraina on aikaisemmin pudottanut Venäjän A-50 -kaukotiedustelu- ja tutkavalvontalentokoneen.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Tu-22 putosi "teknisen vian" vuoksi sen palatessa taistelutehtävältä. Venäjä on aikaisemminkin löytänyt vaihtoehtoisia selityksiä sotilaskoneidensa putoamisille, jos Ukraina on väittänyt ampuneensa sellaisen alas.

Venäjän Stavropolin alueen kuvernööri on vahvistanut, että alueella putosi lentokone. 

Kyiv Postin mukaan venäläismedia on kertonut yhden miehistönjäsenen kuolleen ja yhden olevan edelleen kateissa. Kaksi on tiettävästi viety sairaalaan.

"Arvokas maali"

Tupolev Tu-22 on supersooninen pitkän kantaman pommikone, jonka eri versioita on valmistettu vuodesta 1967 lähtien. Pommikone voidaan aseistaa runsaalla määrällä erilaisia ohjuksia, pommeja ja merimiinoja.

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien ex-komentajan Jarmo Lindbergin mukaan kyseisen pommikoneen alas ampuminen on "harvinaista herkkua". Lindberg on nykyään kokoomuksen kansanedustaja.

Lindberg kuvailee Tu-22-pommikonetta "raskaan sarjan työjuhdaksi", jolla on pitkä lentomatka ja erittäin raskas kuorma. Venäjä on käyttänyt niitä Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassaan esimerkiksi risteilyohjusten laukaisuun.

Pommikoneen putoamisesta on julkaistu video, jossa väitetysti näkyy, miten Tu-22 putoaa lattakierteessä maata kohti. Helsingin Sanomien faktantarkistajan mukaan videolla näkyvä kone on Tu-22.

– Videosta näkee, että pommikoneen pyrstön toisesta moottorista tulee liekki. On oletettavaa, että kone on menettänyt toisen korkeusvakaajansa ja se on saattanut johtaa lattakierteeseen, Lindberg arvioi MTV Uutisille puhelimitse.

Lindbergin mukaan on kiinnostavaa, että Venäjä on tuonut pommikoneen Ukrainan ilmatorjuntakyvyn ulottuville.

– Venäjä on ottanut riskin, kun niin arvokas maali. Kysymys on, mikä on ollut Venäjän riskiarvio, jos vahvistuu, että Ukrainan ilmatorjunta on ampunut koneen alas, Lindberg sanoo.

Pudonnut pommikone 1
Ukraina väittää ampuneensa Tu-22-pommikoneen alas S-200-ilmatorjuntajärjestelmällä.

Pudonnut pommikone 2
Kone ammuttiin väitetysti alas 300 kilometriä Ukrainasta rajasta.

Isku Krimille aiemmin tällä viikolla

Tiistaina Ukraina väitti tehneensä tuhoisan iskun Krimin Dzhankoissa sijaitsevalle lentokentälle. Ukrainan mukaan hyökkäyksessä tuhoutui tai kriittisesti vaurioitui neljä S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, kolme tutkajärjestelmää, ilmatorjunnan komentokeskus ja ilmatilan tarkkailujärjestelmä. 

Krimin iskusta voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Kokonaisuudessaan sotatilanne on kuitenkin Ukrainan kannalta "hyvin vaikea", sanoo sotatieteilijä Ilmari Käihkö MTV Uutisille. 

– Ukrainalla ei ole tällä hetkellä kykyä laajamittaisiin hyökkäyksiin, joita Venäjän nopea karkottaminen vaatisi, Käihkö sanoo.

– Kysymys on nyt se, pystyykö Ukraina lähiaikoina, etenkin seuraavan kuuden kuukauden aikana, edes puolustautumaan Venäjän hyökkäyksiltä, Käihkö jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat