Ukraina julkaisi videon iranilaisesta "kamikaze-lennokista", jonka se ampui alas Mustallamerellä

1:15
Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy alasammuttu iranilainen lennokki.

Ukraina ja Yhdysvallat syyttävät Irania sotilaslennokkien toimittamisesta Venäjälle.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan yksi siviili kuoli perjantaina niin kutsuttujen "kamikaze-lennokkien" iskussa Odessassa.

Puolustusvoimien julkaisemilla videoilla näkyy, kuinka pelastustyöntekijät sammuttamat tulipaloa hallintorakennuksessa satama-alueella. Läheisissä taloissa näkyy myös vaurioita.

Ukrainan mukaan jäljet ovat peräisin kahden lennokin iskuista. Lennokkeja oli kolme, mutta yksi ammuttiin alas Mustanmeren yllä.

Maan ilmavoimat julkaisi videon, jolla mereen ammuttu lennokki sen mukaan näkyy. Voit katsoa videon artikkelin alusta. Kyse on Ukrainan mukaan iranilaisista miehittämättömistä ilma-aluksista.

Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videoiden kuvauspaikkaa tai aikaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina syyttää Irania "yhteistyöstä paholaisen kanssa"

Kyseisiä ilma-aluksia kutsutaan myös nimellä "kamikaze-lennokki", koska ne tekevät ikään kuin itsemurhaiskun lentäessään päin kohdetta ja tuhoutuen samalla itse iskussa.

Ukraina ilmoitti perjantaina viilentävänsä diplomaattisia välejään Iraniin.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui perjantaina Iranin päätöstä toimittaa lennokkeja Venäjälle "yhteistyöksi paholaisen kanssa".

– Tänään Venäjän armeija käytti iranialaisia lennokkeja iskuihinsa… Maailma tulee tietämään kaikki tavat, joilla paholaisen kanssa tehdään yhteistyötä, ja sillä tulee olemaan vastaavia vaikutuksia.

Myös Yhdysvallat on syyttänyt Irania lennokkien lähettämisestä, minkä Iran itse kiistää. Venäjä on raportoidusti käyttänyt myös iranilaisia Shahed-136-lennokkeja Ukrainassa.

Venäjän käyttämät lennokit ovat kiistämättä vastoinkäyminen Ukrainalle. Ne voivat kantaa jopa 80 kilon taistelukärkeä, ja niillä voi lähestyä hyvinkin huomaamattomasti tarkkaan määriteltyä kohdetta.

Kyse on Wall Street Journalin mukaan ensimmäisestä kerrasta sodan aikana, kun toinen valtio on toimittanut näin laajasti asekalustoa Venäjälle. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun kyseisiä lennokkeja käytetään Lähi-Idän ulkopuolella.

Zelenskyin mukaan Ukraina on ampunut alas yhteensä kahdeksan iranilaista lennokkia sodan aikana. Ukraina on myös pyytänyt, että ulkomaat toimittaisivat sille vastaavia lennokkeja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja