Ukraina anelee seitsemää Patriot-patteria, Eurooppa sanoo ei

Ukraina toivoo lisää Patriot-ilmapuolustusjärjestelmiä, mutta Euroopassa suhtaudutaan pyyntöön nihkeästi ja vedotaan siihen, että oman maan puolustuksesta pitää huolehtia. Aiheesta uutisoi Irish Times, joka siteeraa Financial Timesia.

Euroopan pääkaupungit ovat torjuneet Kiovan vaatimukset lähettää ilmapuolustusjärjestelmiään Ukrainaan. 

Ukraina on pitkään kertonut tarvitsevansa pikaisesti lisää tukea ilmapuolustukseen. Venäjä pommitti viikon ajan pommittanut Ukrainaa ohjuksilla ja lennokeilla, jotka tuhosivat kriittisiä energiantuotantolaitoksia. Venäläisraketit ovat iskeneet rajusti maan sähkö- ja lämmitysinfrastruktuuriin.

Zelenskyi vaati lunastamaan lupaukset

Yhdysvaltaisvalmisteisia Patriot-järjestelmiä koskevia vetoomuksia nosti tällä viikolla esiin myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hän sanoi Ukrainan läntisten tukijoiden katsovan sormien läpi sitä, että Kiovan seudulla tuhoutui pääkaupungin alueen suurin voimalaitos.

Torstaina Vilnassa järjestetyssä Three Seas summit -huippukokouksessa Zelenskyi sanoi Ukrainan ajautuneen kierteeseen, jossa se kärsii Venäjän ilmahyökkäyksistä ja anoo sitten lisää ilmapuolustusta läntisiltä kumppaneilta, jotka eivät sitä lupauksista huolimatta toimita.

– Ohjuksia iskee joka päivä ja joka päivä saamme kuulla, että Ukraina tulee saamaan lisää ilmapuolustusjärjestelmiä. Venäläiset terroristit katkaisevat joka päivä sähköt Harkovasta ja muista kaupungeistamme, ja joka päivä kuulemme, että uutta apua on tulossa pian, Zelenskiy sanoi.

– Todellisuuden on vihdoin vastattava sanoja.

Borrell ihmettelee

EU:n Josep Borrell kertoi tällä viikolla pitävänsä käsittämättömänä näkemystä siitä, että länsimaat eivät voisi toimittaa Ukrainalle seitsemää ylimääräistä Patriot-järjestelmää, kun niiden arsenaalissa näitä on ylimääräisinä noin 100.

Kaksi neuvotteluihin perehtynyttä lähdettä kertoi Financial Timesille Ukrainan pyrkivän siihen, että Puolassa, Romaniassa ja Espanjassa olevat Patriot-järjestelmät lähetettäisiin Ukrainaan.

Muitakin kiivaita kannanottoja on Patriot-asiassa kuultu. Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt piti 11. huhtikuuta kiivassävyisen ja aplodit keränneen puheen, jossa hän kritisoi päätöstä olla lähettämättä enempää Patriot-järjestelmiä Ukrainelle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Borrell kertoi meille, että näitä järjestelmiä on Euroopassa 100 ja he pyytävät seitsemää suojellakseen kaupunkejaan, Verhofstadt sanoi muun muassa.

Perusteena oman maan puolustus

Euroopan eri maista on viestitty, että niillä ei ole suunnitelmissa lähettää Ukrainalle lisää järjestelmiä. Linjausta perusteellaan sillä, että maiden pitää huolehtia myös omasta puolustuksestaan.

Saksa on antanut Ukrainalle kaksi Patriot-järjestelmää, mutta teki tällä viikolla selväksi, että enempää ei tule. Päätös on herättänyt närää paikallisessa oppositiossa, jossa katsotaan, että Saksa voisi näin kuitenkin tehdä.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kertoi viime viikolla liittopäivien lainsäätäjille, että muiden eurooppalaisten ja maailmanlaajuisten kumppaneiden kanssa käydään tiiviisti neuvotteluja Patriot-varajärjestelmien löytämiseksi.

– Maailmanlaajuisesti löytyy toimijoita, joilla on näitä järjestelmiä. He eivät halua antaa niitä suoraan (Ukrainalle) vaan kolmansien osapuolien kautta.

Oman maan puolustuksesta tinkiminen Ukrainan tukemiseksi?

Ukrainan vaatimukset ovat nostaneet valokeilaan puolustuksen minimitason ja kysymyksen siitä, aikovatko Euroopan Nato-maat alittaa oman maansa puolustamiseksi asetetut minimitavoitteet lähettääkseen laitteistoa Ukrainaan.

Myös presidentti Alexander Stubb kommentoi tällä viikolla asiaa Financial Timesille, kun häneltä kysyttiin, pitäisikö muiden maiden hänen mielestään lähettää lisää aseita Ukrainaan.

– Sanoisin, että kaikki päätökset strategisten varastotasojen alittamisesta ovat pitkälti puolustusvoimiemme ja armeijamme käsissä, ja niiden pitäisi aina pysyä luottamuksellisina, Stubb sanoi lehdelle.

Puolan armeijasta taas on kerrottu, että Patriot-pattereita ei voida varata Ukrainalle, kun maa itse odottaa Yhdysvaltojen toimittavan niitä heille. Yhdysvallat hyväksyi viime kuussa Puolan 15 miljardin dollarin arvoisen tilauksien Patrioteista ja niihin liittyvästä laitteistosta.

Torstaina Puolan presidentti Andrzej Duda kertoi, että Puola ei lisää Patriot-järjestelmiä toimita. Sen sijaan hän sanoi olevan edelleen mahdollista, että Puola voisi siirtää Kiovaan lisää Neuvostoliitossa valmistettuja ohjuksiaan. 

Katso video: Yhdysvallat toimittaa tukipaketissaan Ukrainalle tehokkaan Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän

Yhdysvallat toimittaa tukipaketissaan Ukrainalle tehokkaan Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän 1:15
Videojuttu Patriot-järjestelmistä joulukuulta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat