Ukraina aloittamassa vastahyökkäystä etelässä, Venäjä jatkanut raketti-iskuja eri puolilla – tämä sodasta tiedetään nyt

Ukraina yrittää vallata Hersonin takaisin 2:07

Ukraina pyrkii katkaisemaan venäläisten yhteydet Dnepr-joen läheisyydessä. Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri arvioi MTV Uutisille, että siltojen tuhoamisen myötä hyökkääminen on toisaalta vaikeaa myös Ukrainalle itselleen.

Ukrainan eteläosassa sijaitseva Herson oli ensimmäinen suurempi kaupunki, jonka Venäjän joukot onnistuivat valtaamaan helmikuun lopun hyökkäyksen alettua. 

Nyt ukrainalaisten vastahyökkäys etelässä on alkamassa, arvioi Britannian puolustusministeriö. 

Yksi osa sitä on venäläisjoukkojen kulkuyhteyksien katkaiseminen tuhoamalla Dnepr-joen ylittäviä siltoja. Viimeisimpien ohjusiskujen jäljiltä esimerkiksi tärkeä Antonovskyin silta on ukrainalaisten mukaan käyttökelvoton. Sillan tuhoamisen huomioi päivittäisessä videoviestissään myös presidentti Volodymyr Zelenskyi.

– Tietenkin kaikki sillat rakennetaan uudelleen, mutta meidän toimestamme eikä venäläisten. Teemme kaikkemme, että miehittäjällä ei ole logistisia mahdollisuuksia maassamme. Mitä tahansa suunnitelmia heillä on, me murramme ne. Vapautamme alueemme sotilaallisin, diplomaattisin ja muilla keinoin, kunnes saavutamme Ukrainan lailliset rajat, Zelenskyi sanoi.

Tärkeitä sillanpääasemia Odessan valloitusyrityksissä

Brittiedustelu arvioi, että Herson on käytännössä eristetty muista Venäjän valtaamista alueista eteläisessä Ukrainassa. Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi MTV Uutisille, että Herson ja Mykolavij ovat olleet Venäjälle tärkeitä sillanpääasemia, kun tavoitteena on Odessan satamakaupungin valtaaminen.

– Jos venäläiset työnnetään Dneprin eteläpuolelle, menee hyökkäyksen jatkaminen tosi vaikeaksi. Toisaalta se merkitsee sitä, että se on ihan yhtä vaikeaa ukrainalaisille hyökätä vesistöistä, jopa vaikeampaa. 

– Hyökkäyksen jatkaminen sen jälkeen, kun sillat on tuhottu ja ollaan Dnepr-joen rannalla, siitä yli meneminen on haastava homma. En jaksa uskoa, että ukrainalaiset sillä suunnalla pystyy hyökkäämään enää Dnepria pidemmälle, sanoo Toveri.

Tutkimusinstituutti: Venäjä voi ylläpitää vain kahta hyökkäystä

Sodantutkimuksen instituutti ISW:n uusimman raportin mukaan näyttää siltä, että Venäjän armeija voi käytännössä ylläpitää nyt vain kahta merkittävää hyökkäystä Ukrainassa.

Instituutin arvion mukaan toinen hyökkäyssuunta on Siverskin kaupungin valtaaminen ja toinen Bahmutia kohti eteneminen. Hyökkäykset tapahtuvat Donetskin alueella 

Venäjän armeijalla on tarpeeksi resursseja hyökkäyssuunnilla lähes päivittäisiin rynnäköihin ja aluevaltauksiin. Samaan aikaan Venäjä ei ole kuitenkaan pystynyt ylläpitämään vastaavaa tahtia yllä muualla Ukrainassa.

Instituutin arvion mukaan nykyinen hyökkäys saavuttaa loppunsa ilman muiden merkittävien asutuskeskusten valtauksia.

Venäjä on jatkanut raketti-iskuja muun muassa Kiovan, Harkovan ja Chernihivin alueilla. Sanomalehti Guardianin mukaan osa iskuista toteutettiin Valko-Venäjän puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat