Ukkosrintama pitää pelastuslaitokset kiireisinä – naapurin neuvokas toiminta esti salamaniskun sytyttämän palon leviämisen Espoossa

0:33
MTV Uutisten lukija tallensi komeat salamaniskut Pasilassa.

Suomea ylittävä ukkosrintama on työllistänyt pelastuslaitoksia ainakin Uudellamaalla. Salamanlyömien aiheuttamat jännitepiikit ovat vikaannuttaneet automaattisia paloilmaisinlaitteita aiheuttaen pelastuslaitoksille vääriä hälytyksiä. Lisäksi joissain kiinteistöissä on tapahtunut vesivahinkoja esimerkiksi vesipoistoputkien pettäessä.

Uudenmaan alueella pelastuslaitokset ovat tehneet yhteistyötä ja yksikköjä on siirtynyt tehtäviin alueelta toiselle kuntarajoista välittämättä.

Pihatammeen iskenyt salama herätti asukkaat tulipaloon

Espoossa pelastuslaitos sammutti yhtä tulipaloa, joka syntyi salamaniskusta. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että erään talon asukkaat olivat heränneet pamaukseen salaman iskettyä ilmeisesti pihatammeen. Pian he huomasivat myös savua, ja huomasivat autokatoksen ja talon välisen ulkolaudoituksen olevan tulessa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että hätäkeskukseen soittamisen lisäksi asukkaat herättivät naapurit, jotka aloittivat palon alkusammutuksen vesiletkun ja jauhesammuttimen avulla. Toiminta hidasti ja rajoitti paloa merkittävästi, ja vahingot jäivät pieniksi. Pelastuslaitoksen joutui purkamaan jonkin verran ulkoseinää ja autokatoksen kattoa.

– Erittäin hyvää toimintaa naapurilta, pelastuslaitokselta kiitellään.

Juhannuksen lähestyessä pelastuslaitos haluaakin muistuttaa, että alkusammutusvälineistöä on tärkeä olla käsillä, ja sitä pitää myös osata ja uskaltaa käyttää.

– Tässä tapauksessa siitä oli merkittävä apu.

Helsingissä salamanisku toi käryn muttei liekkejä

Helsingin pelastuslaitokselta kerrotaan, että sen alueella ei toistaiseksi ole jouduttu sammuttamaan varsinaisia salaman aiheuttamia tulipaloja. Tiedossa on kuitenkin yksi omakotitalo, jossa salama oli todennäköisesti päässyt lyömään sisälle saakka. Seurauksena oli onnekkaasti kuitenkin vain käryä palon sijaan.

Tiedossa on lisäksi yksi rakennuspalo Sipoossa, jonka taustalla uskotaan olleen raivonnut ukonilma. Kyseisessä tapauksessa tuleen oli syttynyt noin 60 neliöinen autotalli syttynyt.

Ukonilma vaikuttaa myös liikkumiseen. Helsingin seudun liikenteen sivujen perusteella metrojunat kulkevat harvennetusti sääolosuhteiden vuoksi. Lisäksi junia Helsingin ja Lentoaseman välillä on peruttu. Junat eivät pysähdy toistaiseksi Aviapoliksen asemalla siellä olevien sähkövikojen vuoksi. HSL kehottaa varautumaan lähijunissa myöhästymisiin ja peruttuihin lähtöihin.

Juttua päivitetty 18.6. kello 9.10: Sipoossa tuleen syttynyt rakennus oli autotalli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja