Ukkonen on hengenvaarallinen onkijalle – Vältä näitä virheitä!

Jos ukkonen yllättää kalavesillä, voi hiilikuituvavalla onkijalle käydä köpelösti, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Hiilikuituvapa johtaa todella hyvin sähköä. Ukkosen yllättäessä onginta tulisi keskeyttää tai vähintään laskea vapa pois kädestä maahan tai telineeseen.

Pitkät hiilikuituvavat ovat vaarallisia myös poutasäällä sähkölinjojen läheisyydessä. Suurjännitteiset ilmajohdot ovat viime vuosina osoittautuneet vaaran paikoiksi onkivapojen kanssa kulkeville kalastajille. Sähkövirta voi siirtyä ilmajohdosta liian lähellä olevaan sähköä johtavaan onkivapaan ja aiheuttaa vakavan sähköiskun vaaran.

Suurjännitteisten sähköjohtojen läheisyydessä sähköiskuun ei tarvita edes kosketusta. Virta hyppää pienen ilmavälin yli sähköä johtavaan esineeseen, jos se joutuu liian lähelle.

Yleisin suurjännitejohto on jännitteeltään 20 kilovolttia ja sen vähimmäisturvaetäisyydet ovat johdon alla 2 metriä ja sivusuunnassa 3 metriä. Jännitteen kasvaessa varoetäisyydetkin pitenevät.

Etäisyyksissä on otettava huomioon vavan ulottumisalue. Käytännössä on viisasta noudattaa mainittuihin metrimääriin nähden paljon suurempia etäisyyksiä. Lisäksi onkijan on syytä riskin välttämiseksi aina pitää onkivapa koottuna ja täysin matalalla, jos joutuu kulkemaan sähkölinjan ali.

Lue myös

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja