Mainos

Ugandassa pelätään lapsimurharituaalien lisääntyvän vaalien alla

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Ugandassa pelätään lapsimurharituaalien lisääntyvän ensi vuonna pidettävien vaalien alla.

Lasten surmaaminen ja silpominen taikauskoon perustuvissa rituaaleissa on laajalle levinnyt ongelma maassa. Rituaaleilla uskotaan olevan menestystä tuovia vaikutuksia. Juuri siksi niiden pelätään lisääntyvän, kun vaalikamppailu Ugandassa kiihtyy.  

Rituaaleja suorittavien noitatohtorien puoleen eivät käänny vain köyhät ja kouluttamattomat, vaan heidän palveluksiaan käyttävät myös maan eliitin jäsenet. Vaalien alla noitatohtorien pakeille hakeutunee myös osa ehdokkaista, sanoo Ugandan valtiollisen lapsiuhrausta vastaan työskentelevän viraston johtaja Moses Binoga.  

– Osa heistä on niin epätoivoisia, että jos heille sanotaan, että heidän on kansanedustajaksi päästäkseen uhrattava lapsi, he tekevät niin.  
Binogan mukaan uskomukset rituaalien voimaan istuvat tiukassa ja siksi murhia on hyvin vaikea kitkeä.

"Ilmoituksia kuukausittain"

Ugandan hallitus laati helmikuussa toimintaohjelman, jolla yritetään kitkeä rituaaliväkivaltaa. Hallitus tiukensi myös noitatohtorien toimia koskevaa lainsäädäntöä.  

Tänä vuonna Ugandassa on kirjattu virallisesti viisi lapsiuhrausta ja viime vuonna tapauksia oli yhdeksän. Aktivistien ja järjestöjen mukaan uhrausten todellinen määrä on kuitenkin suurempi.  

Rituaaliväkivallan uhreiksi joutuneiden perheiden parissa toimiva ugandalaisjärjestö Kyampisi Childcare Ministries (KCM) sanoo saavansa ilmoituksia uusista tapauksista eri puolilla Ugandaa kuukausittain. Järjestön mukaan rituaalimurhat ja -silpomiset ovat yleistymässä.

Ugandan lisäksi ihmisten uhraaminen rituaaleissa on ongelma myös useissa muissa Afrikan valtioissa, ja väkivallan on ennenkin raportoitu kiihtyneen vaalien alla. BBC uutisoi tammikuun lopussa ainakin 20 lapsen joutuneen rituaalisurmien uhriksi Norsunluurannikolla.

Paikallismedioiden mukaan surmilla voi olla yhteys lokakuun presidentinvaaleihin. Norsunluurannikolla tapahtui murha-aalto myös vuosien 2006 ja 2010 vaalien alla.

Aina uhrina eivät ole lapset. Esimerkiksi Tansaniassa albiinoja on murhattu ja silvottu, koska heidän ruumiinosiensa käytön rituaaleissa uskotaan tuovan onnea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.