Uber puolustautuu: Palvelu ei ole laiton – tuomiot tulivat kuljettajille, eivät yhtiölle

Kaksi Uber-kuljettajaa tuomittiin Suomessa hiljattain taksiliikenteen harjoittamisesta. Rikosoikeuden professori pitää palvelua laittomana, mutta yhtiön Pohjoismaiden viestintävastaava on eri linjoilla.

Ei ole oikein sanoa, että Uber on laiton Suomessa, sanoo yhtiön viestinnästä Pohjoismaissa vastaava Oliver Carra.

– Tuomiot tulivat yksittäisille kuljettajille, eivät Uberille yhtiönä.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio huomautti lauantaina STT:lle, että vastuuseen ovat joutuneet yksittäiset Uber-kuljettajat, vaikka taustalla on yritys, joka on markkinoinut toimintamallia.

Carran mukaan ei voida sanoa, että Uber jätti kuljettajat yksin.

– Me olemme lojaaleja kuljettajillemme. Seisomme heidän takanaan myös vaikeissa tilanteissa.

Se, millaista apua kuljettajat saavat, on Carran mukaan yhtiön ja kuljettajan välinen asia. Carra korostaa, että tuomiot eivät ole lopullisia, vaan ne saattavat muuttua ylemmissä oikeusasteissa.  

"Rekrytointi voi vaikeutua"

Carra pitää valitettavana, että yksittäiset kuskit tuomittiin. Tuomiot ovat hänestä merkki siitä, että säänelyä tarvitsee uudistaa. Hän on optimistinen yrityksen tulevaisuuden suhteen.

– Uskomme, että uudistuksille on laaja tuki.

Jaakko Lindgren teknologiaoikeuteen erikoistuneesta asianajotoimisto Dottirista ennakoi kuitenkin, että tuomiot vaikeuttavat Uberin rekrytointia.

Lindgren sanoo, että Uber on digitaalisen kehityksen yritys, joka muuttaa markkinoita. Hänestä Suomen pitäisi pyrkiä sääntelemään asiat siten, että uusien yritysten olisi helppo tulla markkinoille. Tämä palvelisi kuluttajia parhaiten, lisäisi hyvinvointia ja valtio voisi maksimoida sille tulevat verotulot, Lindgren luettelee

– Koska Suomen teollisuudella menee heikosti, startup-yritysten syntyminen ja digitaalisen kehityksen mahdollistaminen olisi välttämätöntä taloudelle.

Lindgren muistuttaa, että Uber on työllistänyt maahanmuuttajia, joiden työllistyminen on muuten hankalaa.

– Ehkä olisi tarpeen säännellä siten, että toiminta voitaisiin järjestää laillisesti. Palvelulle on tilausta, ja on henkilöitä, jotka haluaisivat harjoittaa toimintaa. 

Lue myös:

    Uusimmat