Tyttökouluja suljettu Iranissa myrkytystapausten vuoksi, lähes 700 koulutyttöä joutunut myrkyksen uhriksi – "Islamilaisen tasavallan kosto"

CNN paljastaa: Mielenosoittajia kidutetaan ja raiskataan Iranissa –"He valitsevat naisista kauneimmat" 6:46
CNN:n raportti paljastaa: Mielenosoittajia kidutetaan ja raiskataan Iranissa – "He valitsevat naisista kauneimmat"

Iranilaisviranomaisten mukaan lähes 700 tyttöä on joutunut myrkytyksen uhriksi. Myrkytysten motiivina uskotaan olevan yritys sulkea iranilaistyttöjen kouluja. Asiasta uutisoivat muun muassa Guardian ja BBC. 

Myrkkykaasuiskuista on raportoitu marraskuusta lähtien.

– On selvää, että jotkut ihmiset haluavat, että erityisesti tyttökoulut suljetaan, maan apulaisopetusministeri Younes Panahi sanoi sunnuntaina. 

Valtakunnansyyttäjä ilmoitti viime viikolla aloittavansa rikostutkinnan. Merkit viittaavat tekojen tahallisuuteen. 

Guardian-lehti haastatteli myrkytysuhrien hoitoon erikoistunutta lääkäriä, joka arvioi saatavilla olevien tietojen perusteella, että myrkkyiskuissa on käytetty organofosfaatteja eli hermokaasuja. 

– Myrkytetyillä oppilailla on merkkejä voimakkaasta hikoilusta, liiallisesta syljenerityksestä, oksentelusta, suoliston epänormaalista toiminnasta ja ripulista, nimettömänä pysytellyt lääkäri luettelee.

Myrkytystapauksia marraskuusta lähtien

Ensimmäinen myrkytystapaus sattui marraskuun loppupuolella, kun 18 oppilasta Qomin kaupungin teknisestä koulusta joutui sairaalaan. Samalla alueella 10 muutakin tyttökoulun oppilasta sai myrkytysoireita. 

Viime viikon aikana lähes 200 tyttöä myrkytettiin Borujerdin kaupungissa ja tiistaina 37 Khayyam-tyttökoulun oppilasta kärsi myrkytysoireista pääkaupungin Tehranin lähellä. 

Myrkytyksen saaneet tytöt ovat kertoneet haistaneensa mandariinin tai mädän kalan hajua ennen sairastumistaan. 

STT:n mukaan myös YK vaatii Irania tekemään kokonaisvaltaisen ja läpinäkyvän tutkinnan satojen koulutyttöjen myrkyttämisepäilyistä.

Lisäksi Saksa vaatii Irania tutkimaan tapaukset. Maan ulkoministerin Annalena Baerbockin mukaan tiedot koulutyttöjen myrkytyksistä ovat shokeeraavia. Hän muistutti, että tytöillä on oikeus käydä koulua ilman pelkoa.

"Islamilaisen tasavallan kosto"

Useita kouluja on suljettu rikostutkinnan ajaksi. Vihaiset vanhemmat protestoivat Qomin kaupungissa tyttöihin kohdistuneita myrkytyksiä. 

– He haluavat tyttöjen pysyvän kotona, protestoijat huusivat alueen kuvernöörin toimiston edessä. 

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti Masih Alinejad uskoo, että teon motiivi on kosto. 

– Tämä kemiallinen hyökkäys on mielestäni islamilaisen tasavallan kosto rohkeille naisille, jotka hylkäsivät pakollisen hijabin, New Yorkissa asuva Alinejad uskoo. 

Vaatimus päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä viime syksynä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty "väärin puetun" hijabin vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat