Tytön huoneesta neidon huoneeksi

Tytön tullessa teini-ikään entisen lasten huoneen tekstiilit ja sisustustavarat alkavat usein tuntua lapsellisilta. Maun sekä kiinnostuksenkohteiden muuttuessa ja kypsyessä oma huone täytyy muokata uuteen uskoon. Huoneessa pitää kuitenkin säilyä oman persoonallisuuden tuntu. Monia oman identiteetin kannalta tärkeitä ja rakkaita lapsuudentavaroita voi huoletta jättää näkyville uudessa sisustuksessa.

Oman huoneen järjestyksen ja sisustuksen vaihtaminen on eräänlainen riitti, jonka myötä tyttö ylittää lapsuuden rajan ja astuu konkreettisesti nuoren neidon maailmaan. Uusi ilme teinitytön huoneeseen syntyy helposti uusilla tekstiileillä ja pikkutavaroilla. Verhot, matot, tyynyt ja peitteet muuttavat kokonaisuuden. Joskus huoneen perusilme vaatii kuitenkin myös tapetin vaihdon tai uuden maalin. On tärkeää, että nuori saa itse päättää huoneensa värityksestä ja tyylistä. Vanhempien kannattaa luottaa nuoren omaan luovuuteen ja antaa hänen kokeilla huoneensa sisustuksessa uusia tuulia realististen toteuttamismahdollisuuksien puitteissa.

Tyyli tytön mukaan

Nuorten tyttöjen tyyli ja maku sisustuksen suhteen vaihtelee siinä missä aikuistenkin naisten. Toiset pitävät romanttisesta ja runsaasta sisustuksesta, toiset yksinkertaisesta ja hillitystä, toiset kaipaavat ympärilleen paljon voimakkaita ja kirkkaita värejä, toiset rauhoittavia ja lempeitä sävyjä harkitusti annosteltuna. Joku kaipaa huoneeseensa paljon mustaa, toinen paljon valkoista. Joku valitsee muutaman raikkaan tehostevärin muuten minimalistiseen sisustukseen ilmettä antamaan.

Farkkutyyli edustaa kuitenkin tällä hetkellä kuuminta nuorisomuotia myös sisustuksessa. Teinin huoneen tekstiilien tulisi nyt olla yltäpäältä farkkua ja farkunnäköistä painokuosia tai ainakin väritykseltään farkunsinisiä. Denimiä löytyy matoista, verhoista, lampunvarjostimista, istuintyynyistä ja sänkypeitoista monen vahvuisena ja värisenä. Jotkut nuoret haluavatkin täyttää farkulla koko huoneensa, toiset hankkivat vain muutamia yksityiskohtia katseenvangitsijoiksi. Farkkumuoti on kiitollinen muotivillitys myös kotiompelijalle, joka loihtii trendikkäitä irtopäällisiä ja peittoja perheen vanhoista farkuista.

Rakkaat lelut saavat näkyä

Vanhat tavarat ovat ihmisen identiteetin kannalta tärkeitä, sillä ne sitovat ihmisen menneisyyteen, aikaan ja paikkaan. Siksi nuoren tytön tai pojan huoneen sisustusta uusittaessa ei milloinkaan kannata hyljätä kaikkea vanhaa tavaraa romukoppaan. Monilla nuorilla on voimakas tarve erottautua menneestä tyylistä, joka on käynyt lapselliseksi tai mauttomaksi. Tietyt rakkaat esineet nuori kuitenkin haluaa säilyttää myös uudessa sisustuksessaan - niistä ei henno luopua, eikä tarvitsekaan. Huoneeseen on hyvä jättää esille muutamia leikkikaluja ja kauniita tavaroita, jotka kuuluvat jo taakse jääneeseen lapsuuteen, mutta joilla on tärkeä merkitys itselle muistoina. Vanhat mollamaijat, pehmoeläimet, nukketalot ja leikkiautot voivat toimia hauskana osana sisustusta, mutta samalla ne viestivät siitä pienestä tytöstä tai pojasta, joka jokaisessa teinissä ja vielä aikuisessakin asuu pinnan alla.

Koululaisen tarpeet huomioon

Koulu näyttelee isoa roolia teinitytön elämässä. Se vaikuttaa luonnollisesti myös oman huoneen sisustukseen. Hyvä opiskelutaso, tehokas valaisin ja ergonominen työtuoli kuuluvat olennaisena osana kasvavan neidon sisustukseen. Niiden toimivuuteen tulee ehdottomasti satsata. Mikäli omat tai vanhempien sisarusten vanhat huonekalut ovat kuitenkin vielä hyvän kokoisia, ne uudistuvat tarvittaessa edullisesti maalilla. Työpöytä saa myös uuden aikuisemman ilmeen tyylikkäästä kirjoitusalusesta, sievistä laatikostoista ja kynäpurkeista. Jos vanha työtuoli on vielä kelvollinen, mutta kaipaa uutta ilmettä, sen voi näppärästi suojata irtopäällisellä, joka on ommeltu itselle mieleisestä kankaasta.

Vanha lastenhuoneen korkkinen ilmoitustaulu kelpaa hyvin murrosikäisen uuteen sisustukseen. Sen voi esimerkiksi päällystää kivalla kankaalla. Pelkkä kangaspalakin riittää ilmoitustauluksi. Siihen voi nuppineuloilla kiinnittää tärkeitä muistilappuja, suosikkibändien kuvia ja kavereilta saatuja kortteja. Vanhasta liitutaulusta voi myös tehdä hauskan sisustuselementin. Siihen raapustetaan nopeasti muistiin kiireellisiä asioita tai kirjataan ylös koko viikon lukujärjestys, joka on helppo korvata uudella jakson vaihtuessa. Modernimpi ilmoitustaulu syntyy puolestaan seinälle viritetystä kiskosta ja verhonnipistimistä.

Parvisängyllä saadaan lisää liikkumatilaa pieneen huoneeseen. Sen alle voidaan kätevästi sijoittaa oma opiskelusoppi tai luoda ylellinen pukeutumistila, johon kuuluu liikuteltava kokovartalopeili. Kaappitilaa ollessa vähän lisää säilytystilaa nuoren naisen tiuhaan lisääntyville vaatteille saadaan pyörien päällä kulkevista, edullisista hyllyistä ja rekeistä. Myös pukeutumissermi on monen neidon haaveissa. Sen avulla pukeutumisnurkkauksen paikkaa ja kokoa voi kätevästi säädellä. Sermi toimii myös hyvänä tilanjakajana opiskelunurkkauksen ja muun huoneen välillä.

...vapaa-aikaa unohtamatta!

Monet nuoret rakastavat runsaita tyynypinoja, joilla voi löhöillä kuunnellen musiikkia, lukien kirjoja ja lehtiä tai jutustellen kavereiden kanssa. Myös säkkituoli tai pehmeä nojatuoli kuuluu monen unelmasisustukseen. Edullisimmat ja persoonallisimmat tyynykasat ja säkkituolit syntyvät ommellen ne itse kotona tai koulun käsityötunneilla. Kärsivällisimmät ja viitseliäimmät nuoret ompelevat antaumuksella sisustukseensa sopivia tilkkupeittoja. Trendikkäimmät peitot syntyvät farkkupaloista tai fleecestä. Lisäksi isoilla puikoilla neulotut tyynynpäälliset ovat muodikkaita ja valmistuvat nopeasti. Sydämet ja kukat ovat kuitenkin ikuisia kestosuosikkeja teinityttöjen tekstiileissä. Myös puhallettavat, muoviset sisustustavarat, tyynyt, jakkarat ja roskakorit, ovat nuorten makuun.

Oma peilipöytä on monen nuoren neidin unelma. Entinen lasten huoneen piirustus- ja leikkipöytä voidaan muuntaa kätevästi sellaiseksi, kun sille sijoitetaan tukeva peili ja hyvä valaisin. Peilipöytää somistavat kauniit laatikot, jotka on tarkoitettu naisellisille pikkutavaroille, pinneille ja koruille, meikeille ja muulle kosmetiikalle. Somat laatikostot kuuluvat muutenkin teinitytön huoneeseen. Niissä voi säilyttää päiväkirjoja, lehtiä, cd-levyjä, vihkoja ja kirjoja sekä muita koulutarvikkeita. Lastenhuoneen vanhat lelulaatikot

ja entisen pikkutytön lapsekkaat korulippaat saavat uuden, naisellisemman ilmeen, kun ne päällystää siististi kankaalla, kuviollisella kontaktimuovilla tai paperilla. Myös veikeät pikkulaukut ja meikkipussukat ovat harkittu osa teinin sisustusta. Pukeutumisen ja sisustamisen rajan ei tarvitse aina olla selvä: kaunis juhlamekko tai värikäs pusero henkarilla toimii tauluna seinällä siinä missä lukuisat bändijulisteetkin.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Ikea, Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja