Työttömäksi jäänyt Esapekka Lappi nauttii uudesta elämästään, mutta unelmaa MM-sarjaan palaamisesta ei ole haudattu: "Ajatuksia on monenlaisia"

7:39
Esapekka Lappi nautti jo viime vuonna koronakriisin mahdollistamasta tauosta

Esapekka Lapin tie rallin MM-sarjassa tyssäsi viime kauden päätteeksi, kun talousvaikeuksiin ajautuneelta M-Sportilta ei enää löytynyt paikkaa suomalaiselle. Vastikään 30 vuotta täyttänyt Lappi nauttii nyt elämästään kotimaisemissa.

Lappi kertoi edessään siintävästä välivuodesta heti kauden 2020 viimeisen erikoiskokeen maalissa ja täydensi lausuntojaan vielä myöhemmin.

– Et sinäkään mene töihin, jos siitä pitää maksaa.

Lapin tulevaisuuden kohdalla oli siis kyse puhtaasti rahasta. Vain Gus Greensmith ajaa tänä vuonna täyden kauden M-Sportilla, hänkin vain perheensä omistaman Crown Oil -öljy-yhtiön tuomien miljoonien vuoksi.

Lappi ei puolestaan ole uuden MM-rallikauden kynnyksellä moksiskaan omasta kohtalostaan.

– Hyvin menee. Normaalia elämää ja arkea. Lasten kanssa touhutaan, ja heitä viedään päiväkotiin. Meillä on myös rakennusprojekti, jonka parissa tulee touhuttua, Lappi kertoo rakennustöiden lomassa MTV Urheilulle.

– Perhe on se elämän tärkein asia, niin sehän on vain mukavaa, kun saa niiden kanssa touhuta.

Kun varsin pitkään ja nousujohteiseen uraan tulee tällainen stoppi, on helppo kuvitella urheilijan kokevan pettymyksen tunteita tai tyhjää oloa. Lapin tilanne on toinen.

– Ei ole kyllä oikeastaan tullut sellaista, ja olen siitä itsekin ehkä vähän yllättynyt. Olin aika varma, että haikeus tulee jossain vaiheessa, mutta ei se ainakaan vielä ole tullut. Ehkä tässä on ollut niin kivaa olla ja touhuta kotona.

– Tästähän sai maistiaisen jo viime vuonna, kun pandemia tuli maailmaan ja sekoitti meidänkin lajimme. Siinä näki, mitä menettää, kun on maailmalla rallihommissa. Silloin siihen tottui, ja nyt tämä tuntuu ihan hyvältä.

Sähköpyöräkuumetta

Elämä tuntuu jopa niin hyvältä, ettei Lappi ole ajanut Monzan jälkeen oikein mitään muuta kuin sähköpyörää.

– Se oli aika hieno, sellainen maastopyörä. Siihen tuli ehkä jopa jonkinlainen kuume, kuin autokuume konsanaan. Kävin ennen Monzaa kokeilemassa sellaista ja uudestaan Monzan jälkeen. Nyt on aika rankka sähköpyöräkuume ollut sen jälkeen.

– Muuten harjoittelussa ei ole hirveää eroa siihen, mitä se aiemmin oli. Kohtuullisesti olen treenannut ja käynyt salilla. Ehkä se jäi tavaksi, ja eihän se missään nimessä huono tapa ole. En ajatellut missään nimessä lopettaa sitä – päinvastoin nyt voi ehkä tehdä jotain erilaistakin. Tähän asti on pitänyt katsoa vähän, jos kuntosalilla treenaa, että ei saa kasvaa liikaa, kun en meinannut mahtua penkkeihin muutenkaan, kun italialaiset tekevät niin pieniä penkkejä. Nyt voi vetää leukoja ihan rauhassa, ja vaikka selkä kasvaa, niin ei haittaa.

Loputtomiin Lappi ei kuitenkaan aio nykyistä elämänmenoaan jatkaa. Joitain työhön liittyviä suunnitelmia ja ajatuksia on olemassa jo tälle vuodelle.

– Ei mitään varmaa mihinkään suuntaan, mutta kyllähän tässä jotain pitää keksiä. En voi olla kotona loputtomiin, enkä tiedä, onko se muutenkaan hyväksi. Katsotaan sitten, keksittäisiinkö sitä jotain ajohommiakin. En tiedä vielä. Ei tässä ihan täysin ole luovutettu, vaikka varmasti se tie takaisin WRC:hen on erittäin vaikea, ellei jopa mahdoton. Mutta kaikkia ovia ei ole suljettu lopullisesti.

– Ajatuksia on monenlaisia, mutta ei mitään sellaista, että ne olisivat konkretisoitumassa tai mitä voisi oikeastaan edes sanoa. Eipähän sitten ainakaan jinxaa, ettei se toteudukaan.

Silmä kovana ruudun ääressä?

Lappi myöntää, että moottoriurheilu ja autourheilu kiinnostavat laajemminkin, mutta hän pitää epätodennäköisenä sitä, että hakisi ajopaikkaa jonkin muun lajin parista.

– Onhan se vaikea lähteä sellaiseen lajiin, jota ei ole koskaan harjoitellut. Ja en ehkä ole enää valmis laittamaan omaa rahaa autourheiluun. Se tietysti rajoittaa aika paljon mahdollisuuksia. On vaikea löytää sellaisesta lajista, jota ei osaa, sellainen paikka, josta saisi rahaa – tai saisi ajaa edes ilmaiseksi.

Tulevan viikonlopun suunnitelmista puhuttaessa Lappi ei pidä lainkaan mahdottomana sitä, että hän istahtaisi sohvalle seuraamaan kauden avaavaa Monte Carlo -rallia WRC All Live -palvelun välityksellä.

– Pystyn katsomaan. Pystyn, pystyn. Ei ole mitään ongelmaa. Toivon, että tulee oikein mielenkiintoinen kilpailu, ja suomalaisille toivon tietysti menestystä.

– Ei ole kyllä yhtään sellainen olo, että en perkele katso, kun en ole itse siellä. En ole katkera.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja