Työtehoseura testasi: Onko imuriin liitettävästä marjanpuhdistimesta mihinkään?

Mustikoiden poimiminen etenkin poimurilla on nopeaa, mutta roskaisaa. Miten paljon näppärämpää on puhdistaa marjat puhdistimella kuin käsin?

Metsät pullistelevat mustikoita ja ämpärillisen poimii parissa tunnissa. Poimurilla poimittaessa mukaan tulee myös roskia, joiden puhdistamiseen saattaa verkkaisemmalta tekijältä kulua toiset kaksi tuntia.

TTS Työtehoseuran testissä verrattiin imuriin liitettävää marjanpuhdistajaa käsin puhdistamiseen. Marjanpuhdistaja osoittautui näppäräksi ja hintansa arvoiseksi marjastajan apulaiseksi.

Imuriin liitettävä

Imuriin liitettävä marjanpuhdistin kootaan kolmesta osasta ja kiinnitetään esimerkiksi pöytälevyyn.

Pölynimurin imuletkun pää liitetään puhdistajaan. Marjat syötetään hitaasti puhdistimen suppiloon, josta ne kulkeutuvat putkea pitkin alle asetettuun astiaan.

Putken keskiosassa on imuaukko, josta imurin ilmavirta vetää marjoja kevyemmät roskat imurin pölypussiin.

Käsin puhdistettaessa

Käsin puhdistuksessa hyvä apu on reunallinen marjaritilä, johon kaadetaan pieni erä marjoja kerrallaan.

Ritilää ravisteltaessa osa roskista varisee pohjaristikon läpi, loput noukitaan käsin. 

Työtehoseuran testissä puhdistettiin ämpärillinen, eli noin 6,5 kiloa poimurilla poimittuja mustikoita. Testi toistettiin kaksi kertaa.

Toisella poimintakerralla sää oli poutainen ja tuulinen, joten marjat olivat pinnaltaan kuivia. Toinen marjaerä oli hieman kosteampi.

Marjanpuhdistaja liki puolitti puhdistusajan

Marjanpuhdistajan kokoamiseen kului aikaa viitisen minuuttia ja marjojen puhdistamiseen toiset viisi minuuttia.

Puhdistustulos oli hyvä, mutta koska marjojen seassa oli puolukanraakileita, marjat jälkipuhdistettiin marjaritilän päällä.

Tähän työvaiheeseen kului aikaa keskimäärin 35 minuuttia, eli ämpärillisen puhdistamisen kokonaisaika oli 45 minuuttia.

Saman marjamäärän käsinpuhdistamiseen marjaritilän avulla kului aikaa 1 h 20 minuuttia.

– Marjanpuhdistajan käytössä on aluksi etsittävä imurin sopiva imuteho, jotta roskien mukana ei imuroi marjoja. Kun oikea säätö on löytynyt, puhdistustyö on vaivatonta. Parhaassa tapauksessa marjanpuhdistaja puolittaa puhdistukseen kuluvan työajan, eli siitä on todellista hyötyä etenkin, jos marjoja on paljon. Kosteat mustikat puhdistuvat myös yllättävän hyvin, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta. 

Mikäli marjat ovat todella märkiä, voi niitä esikuivattaa ennen puhdistamista. Tämä onnistuu esimerkiksi levittämällä marjat hetkeksi kuitukankaan tai huokoisen paperin päälle.

– Isoista investoinneista ei ole kyse, sillä marjanpuhdistaja maksaa 11–14 euroa ja marjaritilä noin kolme euroa, Marjomaa toteaa. 

Lähde: TTS Työtehoseura

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja