Työpaikkakiusaaminen piinaa yhä sataatuhatta ihmistä

Kiusaamista ei ole saatu kitkettyä työpaikoilta. Työterveyslaitoksen selvitysten mukaan reilut satatuhatta työntekijää kokee olevansa jatkuvan työpaikkakiusaamisen uhri.

Kiusaamista ei ole saatu kitkettyä työpaikoilta. Työterveyslaitoksen selvityksissä reilut satatuhatta työntekijää kokee olevansa jatkuvan työpaikkakiusaamisen uhri.

Työpaikkakiusaamista lähes 20 vuotta tutkinut Työterveyslaitoksen erikoistutkija Maarit Vartia kertoo, ettei kiusaamisen määrä ole kymmenessä vuodessa muuttunut.

- Suomalaisten isojen selvitysten perusteella yhä useammin kiusaaja on työtoveri, noin 60-70 prosentissa tapauksista. Seuraavaksi yleisin kiusaaja on lähin esimies. Joskus kiusaaja on koko työyhteisö.

1950-luvulla kiusaamista ei ollut olemassakaan, koska sitä ei ollut määritelty laissa. Nyt lainsäädäntöä on, mutta kiusaamiseen puuttuminen on silti vaikeaa.

- Työpaikoilla osataan jo paremmin selvittää kiusaamistilanteita, joissa se on työntekijöiden välistä. Kun esimies on kiusaajana, selvittäminen onnistuu heikosti.

Vartia kertoo tilanteista, joissa työntekijä on jatkuvan nälvimisen kohteena. Vartian mukaan näin yksinkertaiset tilanteet ovat harvinaisia, mutta ne ratkeaisivat sillä, että muut kollegat käskisivät nälvijää lopettamaan.

- Ei haluta, ei osata, ei uskalleta, luettelee Vartia syitä.

Harvinaiset onnelliset loput

Kehittämisasiantuntija Päivi Lohi-Aalto TJS Opintokeskuksesta kävi läpi noin 150 kiusattujen tarinaa. Yhteinen piirre oli se, että harvoin tarinat saivat onnellisen lopun.

- Kiusatut olivat pettyneitä siihen, mitä esimies teki ja siihen, etteivät kollegat puuttuneet kiusaamiseen.

Lohi-Aallon mielestä syynä oli pelko: pelättiin, että puuttumalla kiusaamiseen joutuu itse uhriksi. Mekanismi on samantyyppinen kuin kouluissa. On kiusattu ja kiusaaja tukijoukkoineen sekä ne hiljaiset.

- Kun riitoja on työpaikoilla, niihin on vaikea puuttua, vaikka kotona osattaisiinkin ratkoa riitoja lasten ja aviopuolison kanssa.

Kiusattujen kirjoitusten joukossa oli kuitenkin yksi tarina, jossa kollega pani pisteen kiusaamiselle.

- Oli työpaikan kokous, jossa kiusaamista käsiteltiin ja kiusattua alettiin syyttää. Yksi kollega nousi tukemaan kiusattua ja kertoi, ettei tämä ole oikein.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat