Työministeri Cronberg lupaa tukea Summaan

Työministeri Tarja Cronberg toivoo, että Suomeen saataisiin kehitettyä oma valmiussuunnitelma, jolloin työvoimahallinto voisi puuttua Summan ja Kemijärven kaltaisiin tilanteisiin ajoissa.

Työministeri Tarja Cronbergin mukaan työministeriön tehtävänä on tukea Stora Ensolta työttömäksi jääviä siten, että he löytävät uuden uran. Tavoitteena on edesauttaa työnhakua, tukea koulutuksessa, uuden ammatin etsimisessä ja koko muutosprosessissa.

Huomenta Suomessa vieraillut työministeri kertoo, että Summan tehtaan tiloissa toimii parhaillaan työvoimatoimisto, jossa autetaan nimenomaan tehtaalta työttömäksi jääviä. Lähtökohta on se, että jokaista autetaan.

Työhallinnon tekojen aika on juuri nyt

Cronbergin mukaan Kemijärven ja Summan työntekijöillä voi olla oikeus myös korotettuun työttömyystukeen. Jos entiset Stora Ensolaiset ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä, heillä on mahdollisuus starttirahaan.

- Tässä tilanteessa on paikkakuntakohtaisesti erilaisia mahdollisuuksia; Mitään yhtä vastausta ei ole, koska jokainen työntekijä on yksilö. Mukana on ihmisiä, jotka haluavat uutta koulutusta ja tässä on heidän mahdollisuutensa.

- Mitä vanhempi työntekijä, sitä hankalampi on tilanne. Nuorille uuden ammatin hankkiminen on luonnollisesti helpompaa. Mutta myös Kaakkois-Suomessa on työvoimapulaa. Esimerkiksi metsäautojen kuljettajista on valtava pula eli metsäpuolellakin löytyy töitä, sanoo Cronberg.

Voikkaalla vuosi irtisanomisten jälkeen 700 irtisanotusta vajaa 200 oli edelleen vailla työtä. Cronbergin mielestä Voikkaa on hyvä esimerkki niin kutsutusta muutosturvasta ja siitä miten ihmiset voivat työllistyä uudestaan.

Valmiussuunnitelmalla voitaisiin ennakoida tulevaa

Lauri Ihalaisen jo aiemmin ehdottamalla valmiussuunnitelmalla tarkoitetaan Cronbergin mukaan sitä, että työhallinnon toimenpiteet tulisivat tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa ajoissa.

- Pitäisi luoda uusia mekanismeja siihen, että vastaavissa tilanteissa työvoimahallinto olisi mukana prosessissa jo aiemmin. Vaikeutena on se, että pörssiyhtiöt eivät luonnollisestikaan ilmoita etukäteen vähentämissuunnitelmistaan.

Valmiussuunnitelmista ei ole olemassa valmista mallia. Monissa Pohjoismaissa toimivat niin sanotut henkilöstörahastot, joihin rahaa kerätään hyvinä aikoina ja käytetään sitten kriisin kohdatessa.

- Nyt on aika luoda oma suomalainen malli valmiussuunnitelmasta, sanoo Cronberg.

Lue myös:

    Uusimmat