Tyhjätaskusta maailmantähdeksi

Baritoni Jorma Hynninen, omien sanojensa mukaan erittäin tyytyväinen eläkeläinen, on luonut huikean uran oopperalaulajana. Hän on esiintynyt kaikissa tärkeissä oopperoissa ympäri maailman, mutta menestys ei ole noussut tähden päähän. Jalat ovat pysyneet maassa ja siteet kotimaahan ehjinä.

− Berliini, Milano, New York, Zurich, Moskova, Jorma Hynninen luettelee kaupunkeja, joiden oopperoiden lavat ovat hänelle tuttuja.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, sillä 1970-luvun loppupuolella alkaneen kansainvälisen uransa aikana Hynninen on ehtinyt kiertää kaikki maailman merkittävimmät oopperat.

− Kiersin maailmaa 2000-luvun alkupuolelle asti. Sitten alkoi tuntua siltä, että olen jo nähnyt kaiken, eikä kiertäminen anna minulle enää mitään, Hynninen sanoo.

Vaatimatonta elämää

− En ole koskaan haaveillut oopperatähden urasta. Itse asiassa havittelin alun perin kuvataitelijaksi, mutta en päässyt taidekouluun, Hynninen kertoo.

Sen sijaan ovet avautuivat Heinolan opettajaseminaariin, jossa Hynninen opiskeli kansakoulunopettajaksi.

− Tapasin vaimoni Reetan jo oppikoulussa. Menimme pian naimisiin ja elimme täydellisinä tyhjätaskuina. Ainoa turvamme oli opiskelupaikkani, joka takasi tulevaisuuden toimeentulon.

Nuoripari asui pienessä piharakennuksessa ja eli Reetta-vaimon pienillä tuloilla, jotka hän ansaitsi työskentelemällä kampaajana.

− Tuon ajan opettajan palkka oli noin 600 markkaa kuussa, ja kampaajan vielä pienempi, Hynninen muistelee.

Kansakoulusta Kansallisoopperaan

Heinolan opettajaseminaarin musiikinopettaja oli ensimmäinen, joka huomasi Hynnisen erityiset laulajan kyvyt.

− Hän kiinnitti huomiota paitsi ääneeni myös tietynlaiseen laulamiseen virittäytymiseen. Hän antoi minulle ylimääräisiä tunteja ja innosti minua jatkamaan laulunopiskelua, Hynninen kertoo.

Mutta vasta valmistuttuaan opettajaksi Hynninen alkoi työnsä ohessa opiskella laulua oikein tosissaan. Hän osallistui muutaman vuoden kuluttua Lappeenrannan laulukilpailuun ja voitti sen.

− Sitten elämä alkoikin mullistua laulamisen kautta ihan kokonaan. Minut kiinnitettiin Kansallisoopperaan, joten jouduin jättämään opettajantyöni ja muuttamaan Helsinkiin.

Jos opettajan palkat olivat huonot, niin olivat oopperalaulajankin. Hynninen muistelee tienanneensa vain 700 markkaa kuussa, ja sillä olisi pitänyt elättää koko perhe. Opettajavuosien aikana perheeseen oli nimittäin syntynyt kaksi lasta, joten Hynnisellä oli neljä suuta ruokittavanaan. Mutta oopperanjohtaja piti kukkaronsa nyörit tiukalla. Hän vain kehotti Hynnistä tekemään enemmän laulukeikkoja varsinaisen työnsä ulkopuolella.

− Vaikka kaikki sujuikin periaatteessa hyvin, olivat nuo urani ensimmäiset vuodet hyvin stressaavia, Hynninen sanoo.

Huipulla on yksinäistä

Hynnistä oli kosiskeltu maailmalle uran alusta lähtien, mutta vasta 70-luvun loppupuolella hänet saatiin kiinnitettyä ulkomaille.

− Olimme perheen yhteisellä lomamatkalla Wienissä, ja kävin samalla reissulla koe-esiintymässä Wienin valtionoopperan nykyiselle johtajalle. Siitä se varsinainen pyöritys sitten lähti, Hynninen kertaa uransa käännekohtaa.

Kutsuja koe-esiintymisiin alkoi sadella, ja pian Hynninen olikin koko oopperamaailman tuntema tähti. Hullunmyllyä kesti yli 20 vuotta.

− Olin viidentoista vuoden aikana vähintään kolmanneksen vuodesta poissa kotoa, ja ikävä perheen luokse oli kova koko ajan, Hynninen kertoo.

Nyt Hynninen on kuitenkin ollut jo jonkin aikaa pysyvästi Suomessa. Hän on myös jättänyt virkansa Sibelius Akatemian professorina ja on virallisesti eläkkeellä. Tekeminen ei silti lopu, sillä hän laulaa todennäköisesti niin kauan kuin ääni kantaa.

− Kyllä me vaimoni kanssa ollaan monta kertaa ihmetelty tätä elämää. Miten minusta, tavallisesta maalaispojasta, tuli kuuluisa laulaja? Elämäni kaikkine seikkailuineen on ollut kuin uskomaton tarina.

Lue myös:

    Uusimmat