Nämä tviitit ratkaisivat – Twitter jäädytti pysyvästi Donald Trumpin käyttäjätilin

0:58
Trump uhosi aiemmin Twitterissä, ettei aio osallistua Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

Twitter on pysyvästi jäädyttänyt Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin käyttäjätilin. Sosiaalisen median yhtiö kertoo asiasta blogissaan.

Trumpin Twitter-tili on jäädytyksen myötä kaikkine julkaisuineen kokonaan piilotettu.

Yhtiö perustelee päätöstään riskillä väkivaltaan yllyttämisestä jatkossa.

–  Tämän viikon kammottavien tapahtumien yhteydessä teimme keskiviikkona selväksi, että Twitterin sääntöjen uudet rikkomukset saattavat johtaa juuri tähän, yhtiö kirjoittaa viitaten keskiviikkona tapahtuneeseen mellakointiin kongressitalolla. 

Twitterin säännöissä kielletään väkivallan ihannointi, mikä voisi saada ihmisiä toistamaan väkivaltaisia tekoja.

Twitterin mukaan päätöksen ratkaisivat erityisesti kaksi tviittiä.

Eilen Trumpin tilin avaudutta väliaikaisen pannan jälkeen Trump tviittasi, että häntä vaaleissa äänestäneillä 75 miljoonalla "patriootilla" on "jättimäinen ääni" pitkälle tulevaisuuteen.

–  Heitä ei halveksita tai kohdella epäreilusti millään tavalla tai muodolla, Trump kirjoitti.

Toisessa tviitissään Trump ilmoitti, ettei aio osallistua tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin 20. tammikuuta. Hän on ensimmäinen presidentti sitten vuoden 1869, joka jättää osallistumatta seuraajansa virkaanastujaisiin.

Twitterin mukaan nämä tviitit todennäköisesti rohkaisevat ihmisiä toistamaan rikokset, jotka tapahtuivat keskiviikkona kongressin mellakassa ja valtausyrityksessä.

–  Me olemme todenneet, että nämä tiivit rikkovat väkivallan ihannoinnin sääntöjä, ja käyttäjä @realDonaldTrump tulee välittömästi sulkea palvelusta pysyvästi, yhtiö avaa päätöstään.

Lisäksi Trumpin ilmoitus olla osallistumatta Bidenin virkaanastujaisiin tulkitaan hänen tukijoidensa joukossa jälleen vahvistukseksi, että marraskuun presidentinvaalit olivat vilpilliset, Twitter perustelee.

Samalla julkaisu voidaan tulkita pyörtävän Trumpin avustajan Dan Scavinon torstaina julkaiseman lausunnon, jossa Trump lupasi vallan vaihtuvan rauhanomaisesti.

Suunnitelmia uusista mielenosoituksista tekeillä

Yhtiön mukaan suunnitelmat aseellisten mielenosoitusten järjestämiseen ovat jo alkaneet lisääntyä Twitterissä ja sen ulkopuolella.

Twitterin mukaan Capitol-kukkulalle ja kongressin rakennuksiin on suunniteltu uutta hyökkäystä 17. tammikuuta.

Tviitti voi myös rohkaista väkivaltaisia tekoja harkitsevia siitä, että virkaanastujaiset ovat "turvallinen" kohde, koska Trump ei osallistu tilaisuuteen, Twitter perustelee.

Trumpin tviitin sanoja "amerikkalaiset patriootit" tulkitaan tukena mellakoissa väkivaltaisia tekoja tehneille, Twitter lisää.

Yhtiön mukaan tviittiä voidaan tulkita jälleen merkkinä siitä, ettei hän aio tehdä rauhanomaista vallanvaihtoa ja että hän tukee, vahvistaa ja suojelee niitä, jotka uskovat hänen voittaneen vaalit.

Somejätit sulkivat Trumpin tilit ensimmäistä kertaa

Twitterin mukaan heidän palvelunsa tavoitteena on, että yleisö voi kuulla suoraan äänestämiään virkamiehiä ja maailman johtajia.

Twitterin mukaan periaatteena on, että ihmisillä on oikeus pitää valtaa pitäviä vastuussa julkisesti.

Twitter kertoo tehneensä selväksi, että nämä tilit eivät kuitenkaan ole heidän sääntöjensä yläpuolella eikä Twitteriä voi käyttää muun muassa väkivaltaan yllyttämiseen.

– Jatkamme avoimuutta käytäntöjemme ja niiden täytäntöönpanon suhteen.Keskiviikon tapahtumien jälkeen somejätit sulkivat ensimmäistä kertaa Trumpin käyttäjätilejä.

Aiemmin muun muassa Twitter on laittanut varoitukset Trumpin perättömien tviittien kylkeen.

Facebook ilmoitti torstaina jatkavansa Trumpin blokkaamista Facebookista ja Instagramista toistaiseksi ja ainakin seuraavien kahden viikon ajan, kunnes rauhanomainen vallanvaihto on saatu tehtyä.

Twitter on ollut Trumpille merkittävä viestintäkanava ja äänitorvi. Hänellä oli tilillään yli 88 miljoonaa seuraajaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja