Washingtonin mellakoita suunniteltiin sosiaalisessa mediassa – somejätit jäädyttivät presidentin tilit: "Trumpin toiminta alkaa lietsomaan väkivaltaa"

Washingtonin mellakoita suunniteltiin etukäteen sosiaalisessa mediassa – mikä on alustojen vastuu? 4:01
Katso tutkijatohtori Ari-Elmeri Hyvösen koko haastattelu MTV Uutiset Livestä!

Sosiaalisen median rooli Washingtonin keskiviikkoisissa mellakoissa on noussut suureksi puheenaiheeksi. The New York Timesin mukaan mellakoita suunniteltiin pitkään äärioikeistolaisissa sosiaalisen median kanavissa sekä Facebookissa.

Mellakoiden jälkeen somejätti Facebook reagoi jäädyttämällä presidentti Donald Trumpin tilit Facebookista ja Instagramista kahdeksi viikoksi.

– Tähän oli syynä se, että Trumpin toiminta alkaa lietsomaan väkivaltaa, kertoo tutkijatohtori Ari-Elmeri Hyvönen Jyväskylän yliopistosta.

Trump on rikkonut somealustojen sääntöjä useita kertoja. Alustat ovat reagoineet tähän vasta tänä vuonna, kun esimerkiksi Twitter on lisännyt Trumpin tviittien yhteyteen varoitusmerkin.

Miksei toimintaan puututtu aiemmin?

Monet ovat vaatineet, että somealustojen olisi pitänyt puuttua toimintaan jo aiemmin.

– En tiedä, kuinka paljon me voimme odottaa näiltä alustoilta ilman, että siihen liittyy julkisen vallan sääntelyä, Hyvönen sanoo.

Sosiaalisesta mediasta on tullut keskeinen osa meidän julkista tilaa. Tällä hetkellä sääntely on pelkästään eri alustojen omien sääntöjen varassa.

Hyvösen mukaan alustojen omat säännöt eivät välttämättä riitä.

– Alustat joutuvat helposti eriarvoiseen asemaan keskenään.

Hyvösen mielestä paras ratkaisu olisi yleiset säännökset, joita voitaisiin hyödyntää joka alustalle.

Muokattu 8.1.2021 kello 17.14: Täsmennetty, että Facebook jäädytti Donald Trumpin tilit Instagramista ja Facebookista.

Lue myös:

    Uusimmat