TV4: Nato-jäsenyyttä kannattaa Ruotsissa useampi kuin vastustaa

Ruotsissa Nato-jäsenyyden kannattajia on mielipidekyselyssä ensimmäistä kertaa enemmän kuin vastustajia.

TV4:n teettämässä kyselyssä sotilasliitto Natoon liittymistä kannatti 37 prosenttia ja vastusti 36 prosenttia vastanneista. Loput eivät osanneet tai halunneet ilmaista kantaansa.

Kyselyyn haastateltiin reilua tuhatta ruotsalaista viime viikonvaihteen aikana eli Tukholman saariston näyttävän sukellusvenejahdin jälkeen.  

Samaan aikaan Ruotsin edellisen hallituksen asettama selvitysmies esittää Nato-jäsenyyden vaikutusten arvioimista. Suurlähettiläs Tomas Bertelmanin mukaan selvitys pitäisi mieluiten tehdä yhteistyössä Suomen kanssa.  

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi eilen Tukholmassa, ettei hän kannata yhteisen Nato-selvityksen tekemistä Ruotsin kanssa.

"Ruotsi samaistetaan jo Natoon"

Bertelman sanoo rauhankumppanuusyhteistyön Naton kanssa olevan keskeistä puolustusvoimien operatiiviselle kyvylle. Yhteistyön hyödyt jäävät kuitenkin vähäisiksi, kun tarkastellaan kansallista puolustusta ja kuilua puolustusvoimien tehtävien ja kyvyn välillä.  

- Tämä laaja yhteistyö, yhdessä oman solidaarisuusjulistuksemme kanssa, tuo meidät niin lähelle Natoa että tuskin voimme välttää samaistumasta liittoumaan, Bertelman kuvaa tilannetta.  

Hänen mukaansa Ruotsilta jäävät saamatta jäsenyyden mukanaan tuoma tehokkuus yhteistyössä ja turvatakuut. Naton keskittyminen kollektiiviseen puolustukseen ja Venäjän toiminta Ukrainassa ovat korostaneet jäsenien ja ei-jäsenien välistä eroa, Bertelman sanoo. 

Jäämällä Naton ulkopuolelle Ruotsi on Bertelmanin tulkinnan mukaan tullut puolustuspolitiikassaan entistä riippuvaisemmaksi Yhdysvalloista.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja