Tutustu tuliseen thaikeittiöön!

Thaimaalainen keittiö tunnetaan tulisuudestaan, mutta tärkeintä aidossa thairuoassa on makujen harmonia. Katso eksoottiset reseptit!

Thaikeittiössä tunnetaan viisi perusmakua: makea, hapanimelä, suolainen, katkera ja polttava. Yleisiä mausteita ovat esimerkiksi sitruunaruoho, korianteri ja chili. Voimakkaiden makujen keskinäinen harmonia muodostaa thaikeittiön tärkeimmän elementin.

Thaimaassa ruokailuvälineinä käytetään normaalisti lusikkaa ja haarukkaa. Syömäpuikkoja käytetään ainoastaan nuudelien kanssa.

Ehkä tunnetuin thairuoka on tulinen Tom Yam -katkarapukeitto. Thaimaalaisessa keittiössä tuttuja makuja ovat myös kookos ja curry.

Kiireisen kokin thaiherkut

Helpon ja nopean thairuoan taikoo nopeasti Uncle Ben's -valmiskastikkeiden avulla. Uutuustuotteet Sweet Thai Chili ja Thai Coconut Curry tuovat vaihtelua ruokapöytään.

Sweet Thai Chili on makean tulinen ja sen valmistuksessa on käytetty paprikaa, mungopavun ituja ja soijakastiketta. Thai Coconut Curry sisältää pikkumaissia, bambunversoja ja kookosta.

Kolmas uutuustuote on jasmiiniriisi keitinpussissa. Miedon aromaattinen riisi sopii hyvin tulisten ruokien lisukkeeksi.

Thaimaalainen jättikatkarapukeitto

4 hengelle

3 salottisipulia
1 rkl öljyä
1 prk Uncle Ben’s Thai Red Curry -kastiketta
7-8 dl kalalientä
1,5 dl punaisia linssejä
250 g kirsikkatomaatteja
300 g esikypsennettyjä jättikatkaravun pyrstöjä
2 limetin raastettu kuori ja puristettu mehu
2 Uncle Ben’s Jasmiiniriisi -keitinpussia

Tarvitset keittokattilan. Hienonna sipulit ja kuullota niitä pienessä määrässä öljyä. Lisää valmis kastike ja kalaliemi. Anna kiehahtaa ja lisää linssit. Anna kiehua kunnes linssit ovat pehmenneet. Lisää keittoon kirsikkatomaatit ja jättikatkaravun pyrstöt. Kuumenna, älä keitä enää. Mausta keitto limetin raastetulla kuorella ja puristetulla mehulla. Tarjoile Uncle Ben’s Jasmiiniriisin kanssa.

Hedelmäiset kanapyörykät thai curry -kastikkeessa

4 hengelle

400 g broilerinjauhelihaa
3 salottisipulia
2 rkl mangososetta (esim. lastenruokapurkista)
1 rkl raastettua inkivääriä
4 rkl seesaminsiemeniä
4 rkl korppujauhoja tai hienonnettua vaaleaa leipää
1 kananmuna
suolaa
2 paprikaa (esim. punainen ja oranssi, tai vaihtoehtoisesti pussi pakastewokkivihanneksia)
1 rkl ruokaöljyä
2 prk Uncle Ben’s Thai Red Curry -kastiketta
1 dl cashewpähkinöitä
1 nippu thaibasilikaa
2 Uncle Ben’s Jasmiiniriisi -keitinpussia

Nosta jauheliha sekoitusastiaan. Hienonna sipulit aivan hienoksi. Sekoita joukkoon mangosose, raastettu inkivääri, seesaminsiemenet, korppujauhot, kananmuna ja suola. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan seistä jääkaapissa hetki turpoamassa.

Valmista kastike laakeapohjaisessa, korkeareunaisessa kasarissa. Siivuta paprikat ja paista niitä hetki kuumassa öljyssä. Kaada Thai Red Curry -kastike vihannesten päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Taikina on löysää, joten pyöryköiden ei tarvitse olla aivan symmetrisiä.

Tipauta pyörykät kuumaan kastikkeeseen. Älä sekoita vielä tässä vaiheessa, etteivät pyörykät hajoa. Peitä kasari kannella. Anna pyöryköiden kypsyä kuumassa kastikkeessa noin 10 min. Lisää joukkoon lopuksi cashewpähkinöitä ja runsaasti silputtua thaibasilikaa. Tarjoile Uncle Ben’s Jasmiiniriisin kanssa.

Tofua sweet thai chili -kastikkeessa, pähkinäistä riisiä ja raikas kurkkusalaatti

4 hengelle

1 pkt (270 g) kiinteää tofua
1 rkl ruokaöljyä
200 g parsakaalinnuppuja
1 prk Uncle Ben´s Sweet Thai Chili -kastiketta

Pähkinäinen riisi

2 Uncle Ben´s Jasmiiniriisi -keitinpussia
2 rkl ruokaöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
½-1 punainen chilipalko
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 tl korianterinsiemeniä tai jauhettua korianteria
50 g cashew-pähkinöitä
3 rkl kalakastiketta
2 kevätsipulia

Kurkkusalaatti

1 kurkku
½ punasipulia
1 limetti
2 tl tummaa ruokosokeria
½ tl suolaa
mustapippuria
tuoretta korianteria ja/tai minttua

Purista salaattikulhon pohjalle limetin mehu ja mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Lisää pilkottu kurkku ja sipuli. Hienonna yritit ja sekoita joukkoon. Laita salaatti maustumaan jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat riisin ja kastikkeen. Jos käytät korianterin siemeniä, murskaa ne veitsellä tai morttelissa.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota hienonnetut sipulit, chili, inkivääri ja korianteri sekä rouhitut pähkinät kevyesti. Lisää pannulle kypsä riisi, kääntele sekaisin ja mausta kalakastikkeella.

Kuutioi tofu ja ruskista (wok)pannussa tilkassa ruokaöljyä, lisää parsakaalit Lisää Uncle Ben’s Sweet Thai Chili -kastike ja kuumenna 4–5 minuuttia. Tarjoile kastike pähkinäisen riisin ja kurkkusalaatin kera.

Thaimaalainen kookos–kanawokki

4 hengelle

2 Uncle Ben´s Jasmiiniriisi -keitinpussia
1 rkl ruokaöljyä
1 ps (n. 350 g) wokkivihanneksia (pakaste)
2-3 maustamatonta broilerinfileetä suikaleina
½-1 prk Uncle Ben´s Thai Coconut Curry - kastiketta
1-2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 tomaatti
1-3 rkl kalakastiketta
1 ruukku korianteria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita keitinpussiriisit kiehumaan 10 minuutiksi. Kuumenna öljy wokkipannussa ja kuullota hienonnettuja sipuleita hetki. Lisää broilerisuikaleet ja paista kypsiksi.

Siirrä broileri lautaselle odottamaan ja laita jäiset wokkivihannekset pannuun. Kun vihannekset ovat sulaneet, lisää wokkiin kypsä riisi, broileri ja lohkotut tomaatit. Kaada sekaan Uncle Ben’s Thai Coconut Curry -kastike ja kuumenna 4 minuuttia. Mausta lopuksi kalakastikkeella ja silputulla korianterilla. Tarjoile wokki kurkkuviipaleiden ja limettilohkojen kera.

(MTV3)

Reseptit: Uncle Ben's

Lue myös:

    Uusimmat