Tutkimus: Ylipirteät ihmiset kuolevat aikaisemmin

Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yltiöpositiiviset ja iloiset ihmiset kuolevat aikaisemmin kuin ikätoverinsa.

Onko sinulla taas hyvä päivä? Lakkaa hymyilemästä, sillä jatkuva nauru ei tutkimuksen mukaan pidennäkään ikää, vaan "itku pitkästä ilosta" pitää paremmin paikkansa.

Howard S.Freidman ja Leslie R. Martin Kalifornian yliopistosta seurasivat vuonna 1920 syntyneitä lapsia luokitellen heidät muun muassa persoonallisuuden mukaan. Tutkimus osoitti, että opettajien erittäin positiiviseksi luokitelleet oppilaat kuolivat aikaisemmin kuin heidän negatiivisemmat luokkatoverinsa.

Tutkimuksen mukaan ylipirteät ja positiiviset ihmiset kärsivät useammin mielenterveysongelmista, kuten kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Sen vuoksi he ottavat myös helpommin riskejä kuin muut ihmiset, mikä tekee heistä erityisen onnettomuusalttiita. Jatkuva hyväntuulisuus voi myös ärsyttää muita, etenkin väärinä hetkinä, minkä vuoksi heitä saatetaan kohdella fyysisesti väkivalloin.

June Gruber Yalen yliopistosta vahvisti hypoteesin ja jatkoi tutkimusta kokeella, jossa pyydettiin lukemaan artikkeli mielialan parantamisesta. Kokeeseen osallistuneiden tuli myös kokeilla jutun antamia neuvoja, jotta voitaisiin kokeilla, kuinka tehokkaita ne ovat – selvisi, että mielialan tarkoituksellinen kohottaminen vain turhautti ja suututti tutkimukseen osallistuneita ja neuvoja kokeiltuaan he olivat jopa huonommalla tuulella kuin aikaisemmin.

Sen sijaan June Gruber uskoo tutkimuksensa avulla löytäneen todelliset avaimet onneen: läheiset välit ystäviin ja perheenjäseniin, tarkoituksenmukainen työ ja onnen jahtaamisen lopettaminen. Tutkimuksen mukaan paras tapa olla onnellisempi on lakata tavoittelemasta sitä, ja sen sijaan keskittyä parantamaan suhteitaan läheisiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja