Mainos

Tutkimus: "Yksinäisten susien" terroritekoja ohjaillaan usein ulkopuolelta

Terroristijärjestö Isis pyrkii enenevissä määrin etsimään yksittäisiä terroritekoihin valmiita ihmisiä ja ohjailemaan näitä toteuttamaan itsenäisesti iskuja, uskovat Isisin toimintaa seuraavat yhdysvaltalaistutkijat.

Koska suurten, tarkasti ohjailtujen terrorisuunnitelmien toteuttaminen on käynyt Isisille vaikeaksi, se turvautuu kouluttajiin, jotka etsivät ääriajattelusta viehtyneitä ihmisiä internetissä ja innostavat sekä valmentavat näitä verkossa yksittäisiä iskuja varten.

Tarkoituksena on innoittaa yksittäisiä terroritekoja, jota Isis voi myöhemmin ottaa nimiinsä, George Washingtonin yliopiston tutkijaryhmä sanoo.

Nämä terrorismin verkkovalmentajat toimivat suureksi osaksi ilman äärijärjestön ohjausta, todetaan Yhdysvaltain maanpuolustuskorkeakoulun terrorinvastaisessa tutkimusjulkaisussa CTC Centinelissä julkaistussa raportissa.

Itsenäinen malli uutta

Vuodesta 2014 lähtien laskettuna ainakin kahdeksassa Yhdysvalloissa paljastuneessa terrorisuunnitelmassa osallisena oli iskuja suunnitelleen niin sanotun yksinäisen suden lisäksi ulkopuolinen, verkossa ohjeita antanut Isis-taho, ryhmän tutkimuksessa sanotaan.

– Nämä ihmiset (valmentajat) ottavat tehtäväkseen keksiä uusia tapoja levittää ääriajattelua ja kannustaa hyökkäyksiin, tutkimusta johtanut Alexander Meleagrou-Hitchens kuvailee.

Hänen mukaansa uutta mallissa on, ettei Isis ohjaile valmentajia siinä, millaisiin tekoihin näiden tulee seuraajiaan yllyttää.  

– Näyttää siltä, että heidät jätetään toimimaan itsenäisesti ja keksimään itse uusia tapoja hyökätä länsimaissa sekä houkutella tekijöitä iskuille. 

Tutkimuksen mukaan noin tusina Syyrian Raqqassa toimivaa virtuaalivalmentajaa on viime vuosina systemaattisesti tavoitellut potentiaalisia yksinäisiä susia Yhdysvalloista.

Valmentajat ovat etsineet Isisiin liittymistä suunnittelevia ja kannustaneet näitä mieluummin pysymään Yhdysvalloissa ja toteuttamaan yksittäisiä iskuja siellä. 

Isis pyrkii näin säilyttämään jonkinlaisen kyvyn iskeä Yhdysvalloissa ja lännessä samalla, kun se menettää asemiaan Syyriassa ja Irakissa, Meleagrou-Hitchens sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.