Tutkimus: Vähäinenkin alkoholi vaarallista ylipainoisille

Ylipainoiset alkoholinjuojat ovat kaksinkertaisessa vaarassa sairastua maksakirroosiin ja muihin maksasairauksiin, ilmenee kahdesta laajasta brittitutkimuksesta.

Tutkimustuloksista raportoivan BBC:n mukaan lasillisen viiniä päivittäin nauttivilla ylipainoisilla naisilla riski sairastua maksasairauksiin on lähes kaksinkertainen ei-ylipainoisiin verrattuna. Tutkijoiden mukaan miehillä tendenssi on samansuuntainen. He sanovatkin, että "turvallisen" alkoholinkäytön suosituksia olisi pikaisesti tarkastettava ylipainoisten osalta.

Ensimmäisessä tutkimuksessa Oxfordin yliopistossa tutkittiin yli miljoona keski-ikäistä brittinaista. Tutkimuksen mukaan arviolta 20 prosenttia keski-ikäisten naisten maksakirroositapauksista johtuu ylipainosta ja 50 prosenttia alkoholista.

Toisessa tutkimuksessa seurattiin yli 9 000 miestä Skotlannissa. Sen mukaan yli 15 ravintola-annosta viikossa alkoholia kuluttavien ylipainoisten miesten riski maksasairauteen oli 19-kertainen hoikkiin verrattuna.

Maksakirroosiin ja muihin maksasairauksiin sairastuneiden määrä on jatkuvassa kasvussa Britanniassa. Alkoholinkulutuksen tiedetään lisäävän maksakirroosin vaaraa ja myös lihavuuden riskeistä saadaan jatkuvasti uutta todistusaineistoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat