Tutkimus: Twitter-viesteistä voidaan ennustaa rikoksia

Voiko rikoksen ennustaa, ennen kuin se edes on tapahtunut? Yhdysvalloissa toteutettu tutkimus väittää, että rikosten ennakointi on mahdollista Twitter-viestien avulla.

Virginian yliopiston toteuttama tutkimus julkaistiin Desicion Support System -tiedelehdessä viime kuussa.

Tutkimuksen mukaan paikkatiedoilla merkittyjä tviittejä analysoimalla voidaan ennustaa noin pariakymmentä erilaista rikostyyppiä, erityisesti vainoamisia, varkauksia ja väkivaltaa.

Rikoksista ei viestitellä Twitterissä

Tutkimusta johtaneen Matthew Gerberin mukaan tulokset ovat yllättäviä, koska harva kuitenkaan viestittää Twitterissä suoraan mitään rikoksesta.

Vaikka viestit eivät olisikaan mikään suora linkki rikokseen, voi niissä kuitenkin olla tietoa rikoksiin liitetyistä aktiviteeteista, Gerber toteaa.

– Ihmiset tviittaavat normaaleista tekemisistään, Gerber toteaa.

– Ja nämä normaalit toiminnat voivat viedä heidät ympäristöön, jossa rikoksia tapahtuu.

Tutkimusta varten Gerberin ryhmä analysoi Twitter-viestejä Chicagon tietyistä naapurustoista ja tutki kaupungin rikostilastoa.

Tämän jälkeen tutkijat käänsivät katseen tulevaan – ja onnistuivat tekemään käyttökelpoisia ennusteita siitä, millä alueilla tiettyjä rikoksia tulee tapahtumaan.

Analyysia olisi mahdollista käyttää tulevaisuudessa esimerkiksi suunniteltaessa sitä, minne poliisivoimia kulloinkin kannattaa keskittää.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tulevaa ennakoimaan pyrkivä Twitter-tutkimus. Aiemmissa tutkimuksissa on selvitetty muun muassa, kuinka tviittien avulla voi ennakoida vaalituloksia tai tartuntatautien puhkeamista.

Kaikkia rikoksia ei voi ennustaa

Yliopiston tutkimuksen on rahoittanut Yhdysvaltain armeija, joka Gerberin mukaan on käyttänyt samantapaisia tekniikoita kartoittaakseen mahdollisia uhkakohteita esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.

Gerber korostaa kuitenkin, että ennakoinnilla on rajoituksensa. Analyysiin tarvitaan riittävästi aiempia tilastoja.

Tietyt rikokset, kuten kidnappaukset sekä tuhopoltot, eivät Gerberin mukaan noudata samanlaista ennustettavuuden kaavaa. Tutkijat eivät ole löytäneet vielä selitystä sille, miksi näin on.

Poliisia tutkimus luonnollisesti kiinnostaa ja New Yorkin poliisi on jo yhteyttä Gerberin tutkimusryhmään. 

Ryhmä onkin ryhtynyt analysoimaan kaupungin tilastoja, selvittääkseen toistuvatko Chicagossa tehdyt havainnot.


Lue myös:

    Uusimmat