Tutkimus: Sanna Marin onnistui taktikoinnissaan (melkein)

Sanna Marin: "En jatka SDP:n puheenjohtajana" 1:38
Video: Sanna Marin ilmoitti pian eduskuntavaalien jälkeen, ettei jatka SDP:n puheenjohtajana.

SDP onnistui kevään eduskuntavaaleissa houkuttelemaan taakseen merkittävän osan edellisissä vaaleissa vasemmistoliittoa tai vihreitä äänestäneistä. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Taktinen äänestäminen oli yksi kevään 2023 eduskuntavaalien suurista puheenaiheista.

Tänään julkaistu tutkimus osoittaa, että vasemmistoliitto ja vihreät menettivät poikkeuksellisen paljon äänestäjiä kevään 2023 vaaleissa juuri SDP:lle.

– Sosiaalidemokraattinen pääministeri Sanna Marin kehotti vahvasti niitä, jotka eivät halua nähdä porvarihallitusta, äänestämään SDP:tä. Voimme nähdä, että hänen taktiikkansa (melkein) onnistui, professori Kimmo Grönlund kirjoittaa osana Åbo Akademin kattavaa eduskuntavaalitutkimusta.

Vasemmistoliitto ja vihreät piti äänestäjänsä huonosti

Vaalitutkimusraportti perustuu internetpaneelilla toteutettuihin kyselyihin, joita on toteutettu eduskuntavaalien alla ja heti sen jälkeen.

Vähiten vuotoa muihin puolueisiin kevään 2023 eduskuntavaaleissa oli RKP:stä ja perussuomalaisista.

Niistä, jotka äänestivät RKP:ta vuonna 2019 ja äänestivät ylipäätään jotakuta vuonna 2023, 81 prosenttia äänesti uudelleen RKP:ta.

Luvuissa ei ole huomioitu kokonaan katsomoon siirtyneitä äänestäjiä eikä vaalien 2023 ensikertalaisäänestäjiä.

Kokoomuksesta tapahtui pientä vuotoa perussuomalaisiin, keskustasta sekä kokoomukseen että perussuomalaisiin.

Vasemmistoliitto onnistui pitämään vain 55 ja vihreät vain 42 prosenttia vuoden 2019 äänestäjistään.

Vajaa kolmasosa sekä vasemmistoliiton että vihreiden entisistä äänestäjistä hyppäsi kevään 2023 vaaleissa SDP:n kelkkaan.

Tutkimuksessa todetaan, että ilmiö lisäsi SDP:n kannatusta, mutta johti vasemmistoliiton ja vihreiden raskaisiin tappioihin.

Kimmo Grönlund sanoo MTV Uutisille, ettei taktista äänestämistä ole havaittu aiempien eduskuntavaalien tutkimuksissa näin selvästi.

– SDP pystyi historiallisesti tekemään vaalivoiton, vaikka oli pääministeripuolue. Se vaalivoitto ei tosin ihan riittänyt, vaan tuli kaksi puoluetta, kokoomus ja perussuomalaiset, jotka saivat vielä suuremman vaalivoiton ja olivat vielä suurempia kuin SDP, Grönlund toteaa.

Myös keskusta kärsi taktisesta äänestämisestä, Grönlund huomauttaa. Keskustasta oli siirtymää pääministerikamppailua käyneitä perussuomalaisia ja kokoomusta äänestämään.

Jo aiemmin tutkimusyhtiö Kantar Public arvioi kyselynsä perusteella, että SDP hyötyi taktisesta äänestämisestä ja sai noin 88 000 ääntä äänestäjiltä, jotka halusivat laittaa kapuloita oikeistohallituksen ja etenkin perussuomalaisten rattaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat