Tutkimus: Rikastun jos haluan – näin uskoo puolet suomalaisista

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat, että vauraus on vapautta rahahuolista sekä mahdollisuus toteuttaa unelmiaan.

Suomalaisista reilu puolet, 58 prosenttia, kertoo tavoittelevansa vaurastumista ja tasan puolet uskoo pystyvänsä siihen halutessaan. Suurimmiksi vaurastumisen esteiksi koettiin ylimääräisen rahan puute sekä valtion viemä suuri osuus tuloista.

Suomalainen varainhoitoyhtiö Finlandia Group selvitti syyskuussa 2015 suomalaisten eläke- ja vaurastumissuunnitelmia. Tutkimukseen osallistui 1 000 suomalaista.

– Suomalaiset näkevät vaurauden selvästi vapauden mahdollistajana. Suuri enemmistö, 72 prosenttia, sanoi vaurauden tarkoittavan sitä, ettei heidän tarvitse murehtia raha-asioitaan. Ihmiset kuitenkin kokevat, ettei vauraus liity yksinomaan rahaan. Vastaajista 40 prosenttia kertoi, että vauraaseen elämään sisältyy muutakin kuin materiaa, kertoo Finlandia Groupin toimitusjohtaja Mika Manninen.

Suomalaisille vauraus ei tutkimuksen mukaan tarkoita luksuselämää, vaan arjen mukavuutta.

– Vaikka auto on perinteisesti ollut erityisesti miesten statussymboli, vain 12 prosenttia vastaajista koki vaurauden merkitsevän sitä, että voi huristella juuri sellaisella autolla kuin haluaa. Niin ikään vain 12 prosenttia kertoi vaurauden tarkoittavan mahdollisuutta ostella erittäin kalliita asioita, Manninen sanoo.

Rahalla on kuitenkin merkitystä: puolet suomalaisista pitää vauraana sellaista henkilöä, jolla on yli puolen miljoonan euron omaisuus. Parisenkymmentä prosenttia laskee vauraaksi vain miljonäärin.

Kaikki eivät pysty säästämään

Finlandia Groupin tutkimuksen mukaan suomalaisista 58 prosenttia tavoittelee vaurastumista. Usko vaurastumisen mahdollisuuksiin jakaa kansan kahtia: tasan puolet vastaajista uskoo kykenevänsä vaurastumaan halutessaan ja puolet ei.

– Vaurastuminen pitkällä aikavälillä perustuu korkoa korolle -efektiin. Vaikka arjen menojen jälkeen käteen ei jäisikään suurta summaa, kannattaa pistää sivuun se, mikä on mahdollista. Pitkällä aikavälillä ja järkevästi sijoitettuna siitä kasvaa paljon alkuperäistä muhkeampi summa, Manninen muistuttaa.

Puolet suomalaisista kertoo kokevansa vaurastumisen esteeksi arjen menot, joiden jälkeen rahaa ei jää sijoittamista tai säästämistä varten.

– Mielenkiintoinen signaali nykymaailmasta on se, että 41 prosenttia suomalaisista ei pidä vaurastumista omalla työllä mahdollisena, koska valtio vie niin paljon. Toisaalta 20 prosenttia kertoo, ettei haluakaan sijoittaa rahojaan, vaan nauttia niistä tässä ja nyt, Manninen summaa.

Tutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n verkkopaneelissa. Kyselytutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset ja siihen vastasi 1 000 ihmistä.

 

Lue myös:

    Uusimmat