Tutkimus: Osatyökyvyttömyysetuudet tuovat työuraan useita lisävuosia

Osasairauspäivärahan nostaminen pidentää työuraa, koska se siirtää osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä.

Osittainen työssäkäyminen on työkyvyttömyyden aikana usein parempi vaihtoehto kuin täysi poissaolo, kertoo Työterveyslaitos. Uuden tutkimuksen mukaan osatyökyvyttömyysetuuksien käyttö voi tuoda työuraan jopa useita vuosia lisää.

TTL:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi osasairauspäivärahan nostaminen pidentää työuraa, koska se siirtää osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen jälkeen työurat olivat pidempiä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Osatyökyvyttömyysetuuksien käyttö ja hyödyt eroavat työntekijäryhmittäin. Etuuksien käyttö oli erityisen yleistä ylemmillä toimihenkilöillä.

Poikkeuksena oli osasairauspäivärahan käyttö tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi. Ne ovat yleistyneet alempien toimihenkilöiden ja työntekijäasemassa olevien keskuudessa. Osasairauspäivärahan käyttö oli yleisempää yksityisellä, kun taas osatyökyvyttömyyseläkkeen käyttö julkisella sektorilla.

– Osatyökyvyttömyysetuuksien käyttöä tulisi edelleen pyrkiä lisäämään niiden myönteisten vaikutusten vuoksi, kertoo johtava tutkija Taina Leinonen Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Myös yleisistä terveysongelmista, kuten tuki- ja liikuntaelinten ja mielenterveyden häiriöistä kärsineet työikäiset pysyivät useimmiten osatyökyvyttömyysetuuksien avulla mukana työelämässä.

Tutkimuksessa on käytetty Kelan, Eläketurvakeskuksen ja Tilastokeskuksen tietoja vuosien 2005–2018 välillä.

Työttömyyskassat haluavat mukaan työllistämistoimiin 10:22
Työttömyyskassat haluavat mukaan työllistämistoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat