Tutkimus: Oletko sinäkin supermies?

Tuoreen tutkimuksen mukaan hieman yli puolet suomalaisista yrittäjistä työskentelee äärirajoilla. Supermies-efekti estää näkemästä tilannetta ja oman jaksamisen heikentymistä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolet yrittäjistä jaksaa työssään hyvin. Jäljelle jäävistä suurin osa arvioi työkykynsä hyväksi, vaikka jaksamista uhkaavat riskitekijät ovat jo selkeästi näkyvissä. Moni yrittäjä ei tunnista omaa tilaansa ja työkykyä pitää yllä illuusio jaksamisesta, niin sanottu supermies-efekti.

Tutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla yrittäjistä on hyvästä itse raportoidusta työkyvystä huolimatta kohonnut riski menettää työkykynsä.

– Tutkimuksessa havaittu niin sanottu supermies-efekti estää yrittäjää näkemästä oman jaksamisensa heikentymistä. Tällaista työkykyilluusiota todettiin lähes joka viidennellä yrittäjällä, ja viidellä prosentilla se on ainoa jäljellä oleva työkykyä ylläpitävä tekijä. Työkykyilluusion kasvu ennakoi tutkimuksessa työkyvyn romahtamista, kertoo työhyvinvoinnin asiantuntija Annarita Koli Eläke-Fenniasta.

– Tulos saa pohtimaan, pystytäänkö työterveyshuollossa käytetyillä koettua työkykyä kartoittavilla mittareilla aidosti mittaamaan yrittäjän työssä jaksamista. Onko työterveyshuollolla keinoja tunnistaa supermies-efektiä eli sitä, jos yrittäjä yliarvioi omaa työkykyään?

Taloudellinen menestys kannattelee tai romahduttaa

Yrittäjän jaksamisen ongelmat kiteytyvät lähes aina yrityksen heikkoon menestykseen. Talouden ongelmien pitkittyessä yrittäjä uupuu henkisesti ja menettää sisäisen eheytensä. Tilanteen jatkuessa romahtaa fyysinen kunto ja lopulta myös työkyky.

– Yrittäjien työhyvinvointia rasittavat asiat ovat kerroksittaisia. Ennen kuin taloudellinen paine on ratkaistu, yrittäjän ei useinkaan ole mahdollista keskittyä henkisen uupumisen syihin ja sen ratkaisemiseen, Koli kertoo.

Yrityksen menestys puolestaan kannattelee yrittäjää, ja joka neljännelle yrittäjälle se näyttää olevan ainoa vahva työkykyä ylläpitävä tekijä.

– Yleisen taloudellisen tilanteen kiristyminen edelleen voi siis suurella joukolla yrittäjiä johtaa nopeastikin työkyvyn menettämiseen, Koli toteaa.

Yrityksen kasvun käännekohdat haastavat jaksamista

Parhaiten jaksavien yrittäjien joukossa on erityisesti yksinyrittäjiä. Riskiryhmään, jolla illuusio omasta jaksamisesta verrattuna todelliseen työkykyyn on huomattava, kuuluu etenkin 6 - 14 työntekijää työllistäviä yrittäjiä.

– Tulos osoittaa, kuinka ratkaisevassa asemassa johtamistaidot ja kyky muuttaa omaa rooliaan ovat. Juuri 6–14 työntekijän yrityksissä yrittäjät joutuvat kamppailemaan eniten johtajuuskysymysten parissa: työntekijöitä alkaa olla sen verran, ettei yrittäjä pysty hoitamaan kaikkia esimiestehtäviä itse, mutta siitä huolimatta hän yrittää vielä selviytyä yksin, Koli arvioi.

Menesty mielekkäästi 2012 -tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä Eläke-Fennian yrittäjäasiakkaille elokuussa 2012 ja siihen vastasi 1 507 yrittäjää.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat