Tutkimus: Norovirus selviää jopa astianpesukoneesta

Tuoreen tutkimuksen mukaan astianpesukone ja astioiden käsinpesu eivät ole riittävän tehokkaita tappamaan vatsatautia aiheuttavaa norovirusta.

Astianpesukoneet irrottavat tehokkaasti likaa ja bakteereja, mutta PloS One -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se ei tehoa norovirukseen.

Ohion yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan muun muassa oksentelua ja ripulia aiheuttava norovirus voi selvitä niin astianpesukoneen kuin käsinkin pestyn astian pinnalla.

– Esimerkiksi ravintoloissa ja ruokaloissa pestään astiat huolellisesti ja protokollan mukaisesti. Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että ne eivät ole riittäviä, sillä viruksia ja bakteereita voi edelleen olla pestyissä astioissa, kertoo tutkimusta johtanut professori Melvin Pascall yliopiston tiedotteessa.

Vaikka astioiden peseminen vähensi muun muassa listeriabakteeria ja kolibakteeria, se ei ollut yhtä tehokas noroviruksen tappaja.

– Norovirus tarttuu erittäin helposti ja tutkimustuloksemme vihjaavat että sekä tämän hektiset pesuaineet että desinfiointiaineet eivät ole riittävän tehokkaita tappamaan sitä, toteaa tutkimusta avustanut professori Jianron Li Health.com-sivustolla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja