Tutkimus: Nettiriippuvuus kutistaa aivoja

Nettiriippuvaisten aivoissa on todettu tapahtuvan samantyyppistä aivojen kutistumista kuin alkoholi- ja huumeriippuvaisilla.

Tuoreen monikansallisen tutkimuksen mukaan nettiriippuvaisten ihmisten aivoissa ilmenee samankaltaisia aivojen surkastumiseen viittaavia muutoksia kuin alkoholista ja huumeista riippuvaisilla ihmisillä, Yle Uutiset kertoo.

Internetin ongelmakäyttäjillä aivojen harmaan alueen on todettu osoittavan surkastumisen merkkejä. Nettiriippuvaisten aivojen pintakerros voikin kutistua liiallisen internetin käytön johdosta jopa jopa 10-20 prosenttia.

Aivojen pintakerroksen supistuminen perustuu aivojen herkkyyteen altistua erilaisille vaikutuksille. Kun aivot joutuvat toistamaan tiettyä toimintoa usein, niiden kyseistä toimintaa edistävät neurologiset yhteydet vahvistuvat. Vastaavasti muut aivojen toiminnot, kuten sosiaalisiin toimintamalleihin kuuluva kyky käydä keskustelua ja katsoa toista silmiin voivat heiketä vähäisen käytön vuoksi.

Tutkimus kertoo, että nettiriippuvaisten sosiaalinen elämä ja työsuoritukset heikkenevät usein internetin liikakäytön myötä, ja riippuvaiset kokevat helposti olonsa rauhattomaksi ja onnettomaksi ollessaan irti tietokoneesta. Tietokoneen ääreen pääseminen puolestaan aiheuttaa nettiriippuvaisissa puolestaan onnentunnetta. Muiksi nettiriippuvuudesta varoittaviksi oireiksi tutkimus mainitsee muun muassa erilaiset pakko-oireet, masennuksen sekä narsistisen käytöksen.

Lähde: Yle Uutiset

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja