Tutkimus: Miespoliitikotkin oppineet hyödyntämään naistenlehtiä

Naispoliitikot saavat naistenlehdissä myönteistä julkisuutta, mutta myös miespäättäjät ovat kiinnostuneet tästä areenasta. Näin linjaa tuore Tampereen yliopistossa tehty tutkimus.

— Miehet yhä enenevässä määrin käyttävät naistenlehtien myönteistä julkista tilaa hyväkseen, mutta perinteisesti tämä foorumi on ollut nimenomaan naispoliitikkojen alaa, sanoo tutkija Laura Saarenmaa.

Ei ole ihme, että naistenlehdissä esiintyminen kiinnostaa. Tutkimuksen mukaan naistenlehti on muuta politiikan journalismia arvostavampi ja rauhallisempi ympäristö poliitikoille.

Nyt vaalien alla sopiikin tarkkailla naistenlehtiä tällä ajatuksella. Saarenmaan mukaan poliitikkojen julkisuusstrategiat ovat jo sen verran ammattimaisia, että mediaesiintymiset valikoidaan. Silti tutkimuksen perusteella aloitteet haastatteluihin tulevat naistenlehdiltä, eivät poliitikoilta itseltään.

Keitä juttuihin sitten pyydetään? Kyse on paljolti mutu-perustaisesta henkilöiden valinnasta, ei niinkään puoluepolitiikan tasapainoilusta.

— Siihen liittyy paljon ääneen lausumattomia sääntöjä, millaisia hahmoja valitaan ja keistä kirjoitetaan, mutta sitä ei ole missään auki kirjoitettuna.

Naistenlehdissä korostuu poliitikon yksityinen rooli. Samastumalla poliitikon elämäntilanteeseen lukija saattaa kuitenkin samastua myös poliitikon edustamaan puolueeseen, Saaremaa huomauttaa. Osin siksi voikin kritisoida sitä, että naistenlehdissä tapaavat puhua jo huipulla olevat nimet. Se ylläpitää tutkijan mukaan vallitsevaa vallanjakoa.

Tutkimuksen aineistona on 22 naistenlehden toimittajan haastattelua sekä Kotilieden, Eevan ja Me Naisten vuosikerrat 1968, 1978, 1988, 1998 ja 2008.

(MTV3)

Katso Helena Liikasen juttu (Kymmenen uutiset 7.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat