Mainos

Tutkimus: Metsä kuuluu hyvään elinympäristöön

Suomalaiset haluavat asua kävelyetäisyyden päässä metsästä ja lähikaupasta. Työpaikalle taas saisi mielellään olla korkeintaan puolen tunnin matka kotoa.

Tiedot ilmenevät Kuluttajatutkimuskeskuksen julkistamasta tutkimuksesta. Ihmiset saivat siinä kertoa, millainen on heidän mielestään hyvä elinympäristö.

Lapsiperheillä, aikuistalouksilla ja eläkeläisillä on paljon yhteisiä asumistoiveita. Kaikki asioivat mielellään "Siwaa isommassa, mutta Prismaa pienemmässä" ruokakaupassa, jonne pääsee kävellen kotoa. Juuri kukaan ei halua suunnitella ostoksia etukäteen ja keskittää niitä hypermarkettiin, vaan kauppaan pitää päästä jalkaisin aina kun on tarvetta.

Lapsiperheet haluavat, että ala-aste ja kerhot ovat lähellä. Eläkeläiset odottavat pääsevänsä jalkaisin apteekkiin, kampaajalle, postiin ja lounaskahvilaan. Aikuistaloudet toivovat lähistölle pieniä räätälöityjä palveluja. Kaljabaareja ja Alkon myymälöitä ei juuri kukaan toivo naapurikseen.

- Hyvässä asuinympäristössä asuminen ei vie kaikkea energiaa, tutkijat Katri Koistinen ja Helena Tuorila kiteyttävät asukkaiden toiveet.

Hyväksi koettu asunto on sellainen, jossa voi asua vielä vanhanakin, ei siis hissitön kerrostalo.

Omakotitalo vain yksi vaihtoehto

Ihmiset haluavat liikkua kävellen, pyöräillen ja julkisilla välineillä. Nuoret aikuiset ja etenkin naiset suhtautuvat kaikkein kriittisimmin sellaiseen elinympäristöön, jossa liikkuminen vaatii autoa.

Omakotitalossa asuminen ei ole enää yhtä yleinen haave kuin ennen. Aikuistaloudet kyllä arvostavat väljätonttista omakotitaloa, mutta myös rivi- ja kerrostaloa. Syrjäisellä haja-asutusalueella sijaitseva omakotitalo on esimerkiksi lapsiperheelle suoranainen kauhistus. Nuoret aikuiset ja toisaalta myös eläkeläiset asuvat mielellään kerrostalossa. Yhdessä tasossa oleva rivitalokin viehättää hyväkuntoista eläkeläistä.

- Yhteisöllisyyttä toivotaan entistä enemmän, Katri Koistinen sanoo.

Lapsiperheille yhteisöllisyys on muun muassa sitä, että katsotaan toistenkin lasten perään eikä vain omien. Naapureiden tunteminen tuo asumiseen myös turvallisuutta.

Tutkijoita yllätti hiukan se, että nimenomaan lapsiperheet toivovat rauhallista ja luonnonläheistä asuinympäristöä, kun taas eläkeläiset pelkäävät yksinäisyyttä enemmän kuin liikenteen melua.

Iso lasitettu parveke

Kuvausten perusteella eläkeläisen unelma-asunto on isohko hissillinen kerrostalokaksio, jossa on iso lasitettu parveke ja mielellään oma sauna.

Asunnosta avautuu näköala moneen eri suuntaan niin, että asukas voi seurata ikkunastaan pihalla kirmaavia lapsia tai puussa kiipeileviä oravia.

Isolla parvekkeella on aivan erityinen merkitys eläkeläiselle. Parvekkeella voi viljellä yrttejä ja vihanneksia, kasvattaa kukkia ja nauttia iltapäiväkahvit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.