Tutkimus: Kahvi muuttaa naisten hormonitasapainoa

The New York Timesin kolumnisti Tara Parker-Pope kertoo lehden blogisivuilla uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan päivittäinen kofeiiniannos voi muuttaa naisten estrogeenitasoa.

Tutkimuksessa havaittiin, että 18−44-vuotiailla naisilla kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien juominen voi vaikuttaa estrogeenin määrään. Vaikutus kuitenkin vaihtelee etnisyyden mukaan. Valkoihoisilla naisilla kahvi näyttää alentavan estrogeenin määrää, kun taas aasialaisilla naisilla vaikutus on päinvastainen.

Synnytysikäisillä naisilla ei pitäisi olla syytä huoleen. Kofeiinin vaikutukset estrogeenin määrään ovat niin minimaaliset, että terveillä naisilla se ei vaikuta yleiskuntoon eikä ovulaatioon ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Tutkimus julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä. Siinä analysoitiin yli 250 naisen tietoja. Keskimäärin naiset nauttivat kofeiinia päivässä määrän, joka vastaa kuppia kahvia.

Pidemmän aikavälin vaikutukset epäselvät

Otettuaan huomioon muut muuttujat tutkijat havaitsivat, että leskimäärin kaksi kuppia päivässä juoneilla tai vastaavan määrän kofeiinia nauttineilla aasialaisilla naisilla estrogeenitaso oli korkeampi kuin niillä, jotka joivat vähemmän. Valkoihoisilla naisilla vaikutus oli päinvastainen: estrogeenitaso oli hiukan matalampi kuin vähemmän juoneilla.

On hämärän peitossa, miksi kofeiinilla on eri väestöryhmissä erilainen vaikutus, mutta geneettiset erot aineenvaihdunnassa ovat todennäköinen syy.

Kofeiinin lähteellä voi myös olla oma vaikutuksensa. Kun tutkijat keskittyivät muualta kuin kahvista saatuun kofeiiniin, se nosti estrogeenitasoa kaikilla naisilla. Antioksidanteilla ja juomien kanssa käytetyllä maidolla ja sokerilla saattaa olla oma vaikutuksensa.

Lyhyellä aikavälillä kofeiinista ei ole haittaa terveydelle, mutta pitemmän aikavälin mahdollisista kasautuvista vaikutuksista tarvitaan lisää tutkimustietoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja