Tutkimus: Julkisissa hankinnoissa hälyttävän vähän kilpailua – suuret säästöt jäävät saamatta

Mikä hoivapalveluiden kilpailutuksissa mättää? 8:27
Mikä hoivapalveluiden kilpailutuksissa mättää, kysyttiin Huomenta Suomessa vuonna 2019.

Julkisissa hankinnoissa on hälyttävän vähän kilpailua, selviää Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tuoreesta tutkimusraportista.

Kyse on laajin tähän mennessä tehty selvitys julkisista hankinnoista.

Julkinen sektori tekee vuosittain noin 31 miljardilla eurolla ostoja yksityiseltä sektorilta. Niistä puolet on kilpailutettuja hankintoja.

– Hankintojen suuren määrän vuoksi pienikin tehostaminen kilpailutetuissa hankinnoissa voi johtaa hyvinkin suuriin vuosittaisiin säästöihin, viraston tiedotteessa kerrotaan.

Virasto kiinnittää huomiota siihen, että kilpailutuksiin jätettiin yleensä vain kaksi tarjousta, ja tarjousten mediaani on kolme.

–Julkisen talouden näkökulmasta tarjousten alhainen määrä on huolestuttava, sillä määrällä on selkeä yhteys kilpailun kovuuteen eli siihen, missä määrin yritykset kilpailevat keskenään hinnalla ja laadulla. Tutkimus vahvistaa, että kilpailua lisäämällä hankinnoissa olisi merkittävää säästöpotentiaalia, toteaa KKV:n tutkimusohjaaja Jan Jääskeläinen tiedotteessa.

Erityisen vähän tarjouksia tehtiin harvaan asutuilla alueilla. Mtös lääketieteellisten tarvikkeiden ja IT-palveluiden kilpailutuksissa tarjoajia oli vähän. Kilpailu oli heikkoa myös sote-alalla.

Viraston tulosten perusteella tilannetta voisi parantaa pidentämällä talousaikaa ja ajoittamalla hankinnat esimerkkiksi niin, että ne eivät osu loma-ajoille. Ennen kilpailutusta on myös syytä kartoittaa markkinoita ja käydä markkinavuoropuhelua, jotta tarjouspyyntö olisi mielekäs.

Hankinnoista on käyty julkista keskustelua muun muassa Hus-kuntayhtymän hankintojen epäselvyyksien osalta. Eilen syyttäjä kertoi, ettei nykyistä kansanedustaja Aki Lindéniä epäillä asiassa rikoksesta.

Elinkeinoelämän järjestöt syyttävät hyvinvointialueita hankintalain rikkomisesta 8:06
Elinkeinoelämän järjestöt syyttivät viime vuonna hyvinvointialueita hankintalain rikkomisesta.

Sarastia on kuntien omistama osakeyhtiö – tämä mahdollistaa palvelujen ostamisen kilpailuttamatta 8:36
Sarastia on kuntien omistama osakeyhtiö – tämä mahdollistaa palvelujen ostamisen kilpailuttamatta.

Lue myös:

    Uusimmat