Kansanedustaja Aki Lindénille ei syytettä

Syyttäjä ei nosta virkarikossyytettä kansanedustaja Aki Lindéniä (sd.) vastaan Hus-kuntayhtymän hankintoja koskevassa jutussa.

Lindén toimi Helsingin ja Uudenmaan silloisen sairaanhoitopiirin eli Husin toimitusjohtajana vuosina 2010–2018.

Vuodesta 2022 lähtien Hus on vastannut erikoissairaanhoidosta Uudellamaalla.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan Lindeniä epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta silloisessa Hus-kuntayhtymässä tehtyjen, mahdollisesti hankintalain vastaisten hankintojen vuoksi.

Lindenin osalta rikosepäily koski sitä, oliko Linden toimitusjohtajana tietoinen hankintatoimen epäkohdista tavalla, joka ylittäisi virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön.

Vaikka esitutkinnassa on syyttäjän mukaan tullut ilmi sekä Lindénin syyllisyyttä että syyttömyyttä tukevia asioita, ei syytekynnys hänen kohdaltaan ylity.

Erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen arvioi, ettei Lindénin syyllisyyden tueksi ole todennäköisiä syitä.

Tutkittu kilpailuttamatta tehtyjä hankintoja

STT uutisoi kesällä 2019 Husin hankintoja koskevista puutteista.

Sittemmin valmistuneen ulkoisen selvityksen mukaan Hus oli jatkanut vanhoja sopimuksia ilman uutta kilpailutusta lähes 200 miljoonan euron edestä kahden vuosikymmenen aikana.

Poliisi on sittemmin tiedottanut, että on mahdotonya arvioida tarkkaa arvoa hankinnoista, joita tehtiin kilpailuttamatta

Lindéniä koskeva rikosepäily Hus-kuntayhtymän hankintoja koskevassa kokonaisuudessa tuli ilmi tänä syksynä.

–  Tämä ei koske minun itseni tekemiä hankintoja, ja en ole itse tehnyt virheitä, Lindén kommentoi lokakuussa Turun Sanomille.

Syyttäjän mukaan Hus-kuntayhtymän hankintoja koskeva syyteharkinta jatkuu edelleen kahden epäillyn osalta. Heitä koskevat päätökset syyttäjä kertoo tekevänsä myöhemmin.

Lindén toimi vuonna 2022 perhe- ja peruspalveluministerinä Sanna Marinin (sd.) hallituksessa.

Juttua täydennetty kello 12.27.

Lue myös:

    Uusimmat