Tutkijoiden väite: Ihmisellä voi olla liikaa ystäviä – lue miksi!

Oletko ikinä miettinyt, kuinka monta kaveria on sopiva määrä? Antropologien mielestä 150 – oletko samaa mieltä?

Ystävyyssuhteet tekevät hyvää mielelle, mutta harvat meistä ovat tienneet, että ne vaikuttavat myös vaurauteen. Mitä enemmän ystäviä sinulla on, sitä enemmän ansaitset, tutkimus kertoo. Nykypäivänä ystävyyssuhteiden hoitamiseen ei kuitenkaan ole niin paljoa aikaa kuin ennen, joten mikä on sopiva määrä ystäviä?

Tutkimus, jossa 10 000 yhdysvaltalaista opiskelijaa seurattiin 35 vuoden ajan, paljasti, että rikkaimmat ihmiset olivat niitä, joilla oli eniten ystäviä koulussa. Yksi ylimääräinen kaveri korotti palkkaa 2 prosenttia.

Tämä johtui siitä, että työpaikan sosiaalisessa ympäristössä pärjäsivät ne, jotka olivat hioneet sosiaaliset taitonsa huippuunsa. Näitä taitoja tarvittiin esimerkiksi johtamisessa ja tiimityöskentelyssä.

Brittitutkija Robin Dunbar on sitä mieltä, että ihmisen aivojen koko määrittelee sen, kuinka monta ystävää voi olla. Sopiva määrä ystäviä on 150. Vaikka määrä kuulostaisi paljolta, asiaa voi ajatella vaikka joulukorttien kautta. Jos laittaa 50 pariskunnalle joulukortit, tarkoittaa se jo 100 ystävää.

Ystäväpiiri koostuu yleensä sisäpiiristä, jonka muodostaa noin viiden ihmisen ydin ja 10 ihmisen lähipiiri. Tästä tulee jo 15 ystävää, joista osa saattaa olla perheenjäseniä. Lähimmäisten jälkeen tulee seuraava piiri, joka muodostuu noin 35 ihmisestä. Näiden ulkopuolelle jää vielä 100 ihmistä. Näistä kaikista ihmisistä sosiaalinen ympäristösi muodostuu.

Kirjailija Mark Vernon on miettinyt ystävyyden filosofiaa ja on sitä mieltä, että läheisiä ystäviä voi olla vain rajattu määrä. Vernonin mukaan luku on jotain kuuden ja kahdentoista väliltä.

Digiaika lisää kavereita

Kännykät, internet ja sosiaaliset mediat ovat mahdollistaneet ystäväpiirin paisumisen. Nyt lähipiirin ympärille on muodostunut laaja ryhmä muita ystäviä.

Digitaalisen median ekspertti Dan Clays on kuitenkin sitä mieltä, että esimerkiksi Facebookin ystäväsuhteita tarkasteltaessa huomaa, että vain osa ihmisistä on sellaisia, joiden kanssa on jatkuvasti tekemisissä ja loput sellaisia, jotka ovat kaverilistalla vain mielenkiinnosta tai muista syistä.

Erityisesti 16–24-vuotiaiden keskuudessa ystäviä on Facebookissa paljon. Nähtäväksi jää, pystyvätkö he pitämään nämä ystävämäärät myös tulevaisuudessa. Vernon kehottaa miettimään ystävyyssuhteissa niiden laatua määrän sijaan.

Kavereita ei voi olla liikaa!

Helmi kysyi lukijoiltaan voiko kavereita olla liikaa. Lukijat olivat miltei yksimielisiä siitä, ettei voi. 11,1 % oli kuitenkin sitä mieltä, että kavereitakin voi olla liikaa. Lue alta nimimerkin paula hyvä perustelu.

"Minulla ei ole enää aikaa kavereille. Minulla on mies, lapset, työkaverit, lasten kavereiden vanhemmat, naapurit... Lapsuus- ja nuoruuskaverit on ollut pakko jättää sivuun. Monet heistä ovat sinkkujakin. Ei ole mitään yhteistä enää. Jotkut parhaat ovat jääneet, mutta he ovat sitten jo niin hyviä ystäviä, että olen pyytänyt heitä lasten kummeiksikin jne." paula

88,9 prosenttia vastasi, ettei kavereita voi olla liikaa, vaan osa kärsi jopa niiden puutteesta. Lue alta lukijoiden kommentteja!

"Ei kavereita voi olla liikaa – ystäviä voi." vääpeli

"Kavereita ei voi olla liikaa, mutta valitettavasti kaikkia ei ehdi nähdä. Pitäisi ryhdistäytyä." aikku

"Tosi kavereita ei ole koskaan liikaa, niitä on niin harvassa." minä

"Kavereita on pikemminkin liian vähän..." Cadillac

"Kavereita on liian vähän. Koulun loppuminen ja seurustelu saivat aikaan sen, että en ole pitänyt kunnolla yhteyttä kavereihini." Sandy

"Nykyisin joudun tosin viettämään paljon aikaa koneella kirjoittelemassa meilejä kavereille ympäri Suomea, juttelen mesessä paljon..mutta ei nämä asiat tunnu vievän yhtään liikaa aikaa, kun saa vastalahjaksi ihania piristäviä viestejä ja hyviä keskusteluja. Kotikaupungissani minulla on vaan pari ystävää, jos perhettä ei lasketa. Heilläkin on omat menonsa ja osaamme järjestää yhteistä aikaa kaikkien aikatauluihin sopivasti. Kaverit on tärkeä asia masennusta parantelevalle nuorelle naiselle. Välillä tuntuu, että vähän meinaa olla ruuhkaa ja niskat jumiutuu koneella ollessa, mutta ystävieni vuoksi tekisin mitä tahansa ja niskan venyttely on pienintä mitä voin tehdä." nessu

"Miten kavereita voisi olla liikaa? Hassu ajatus. Ei heidän kanssaan tarvitse kaikkea vapaa-aikaa viettää. Parhaat ystävät säilyvät, vaikka joskus menisi vuosia tapaamisten välillä." Vertti Intro

"Pari luottoystävää on, mutta yh-sinkkuna aika usein kuitenkin olo on yksinäinen. Ystävät ovat parisuhteessa tai perheellisiä. Omat vapaatkin lähes aina kotona, kun yksin ei oikein osaa lähteä minnekään." orpopiru

"Kategorisoin kaverit tasolle, joka voi olla jotain hyvänpäiväntuttavuudesta satunnaisiin kyläilyreissuihin. Ei mitään salaisuuksia tai syvällistä tuttavuutta. Tällaisia tuttavuuksia minulla on aika paljon. En koe sitä mitenkään elämääni rajoittavaksi tai ahdistavaksi. Ystävät taas ovat kavereita läheisempiä, vaikkei heitä niin usein tapaisikaan tai olisi edes yhteydessä. Heihin voi luottaa, ja kertoa salaisuuksiaankin. Tosi ystäviä minulla on vähän, mutta he ovat sitäkin parempia!" Oppisopimuspelle


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: BBC News, The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja