Tutkijat lähellä oudon Aurinkomysteerin ratkaisua: Miten kauempana voi olla kuumempaa?

Auringon ulompi kaasukehä, eli korona on merkittävästi kuumempi kuin sen pinta. Tilanne on aiheuttanut hämmennystä tutkijapiireissä, mutta tutkijat ovat nyt lähellä mysteerin ratkaisua, kirjoittaa Space.com-sivusto.

Aurinkomysteerin ratkaisemiseksi Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Solar Orbiter ja Nasan Parker Solar probe -luotaimet laitettiin yhteistyöhön tarkkailemaan Auringon toimintaa. 

Tutkijoita on pitkään pohdituttanut, että miten Auringon korona kuumenee noin miljoonaan asteeseen, kun taas itse Auringon pinnalla lämpötila on "vain" noin 6 000 astetta. Kyseessä on ollut tutkijoille kova pähkinä purtavaksi, sillä tilanne on samankaltainen kuin, että ilma olisi kuumempaa etäämpänä nuotiosta kuin itse liekkien vieressä.

Tutkijat ovat tienneet, että ristiriita valtavassa lämpötilaerossa tarkoittaa sitä, että jokin toinen mekanismi kuumentaa koronaa. Epäilyt ovat kohdistuneet Auringon kaasukehän virtauksiin, joiden on uskottu kuumentavan koronan plasmaa. Hypooteesia on kuitenkin ollut mahdotonta tutkia vain yhden aurinkoluotaimen avulla.

Tutkijat onnistuivat haastavassa operaatiossa saamaan Aurinkoa eri etäisyyksiltä tutkivat kaksi luotainta toimimaan yhteistyössä kokonaiskuvan luomiseksi.

Mittaukset paljastivat, että turbulenssit todellakin vaikuttavat kuumentavan Auringon koronaa uskomattomiin lukemiin. Turbulenssien energia muuttuu koronassa lämmöksi.

Mysteeriä ei voi kuitenkaan tässä vaiheessa kutsua kokonaan käsitellyksi, sillä tutkijoiden täytyy edelleen vahvistaa mekanismit, joista luotainten toimittamat tulokset antavat vihjeitä.

Lue myös:

    Uusimmat