Tutkijat käyttivät teleskooppia luppoajalla ja näkivät pimeälle puolelle: Mystinen synkkä galaksi

Tutkijat ovat havainneet mystisen galaksin, josta ei tule lainkaan näkyvää valoa.

94 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva FAST J0139+4328 -kääpiögalaksi ei lähetä lainkaan näkyvää valoa, eikä juuri minkäänlaista valoa muutenkaan, kirjoittaa Science Alert -sivusto.

Kyseessä on ns. pimeä galaksi, joka koostuu lähes kokonaan pimeästä aineesta.

Jin-Long Xu Kiinan tiedeakatemiasta kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun erillinen pimeä galaksi on havaittu niin lähellä meitä.

Pimeä aine on mystinen käsite. Tutkijat tietävät, että sitä on oltava, sillä se sitoo galakseja yhteen. Ilman pimeää ainetta tähdet lentäisivät pois kotigalakseistaan.

Pimeä aine ei kuitenkaan painovoimaa lukuunottamatta vaikuttaisi olevan vuorovaikutuksessa normaalin materiaalin kanssa. Se ei myöskään säteile mitenkään niin, että sitä voitaisiin nykyisillä tekniikoilla havainnoida.

Tutkijoiden mukaan FAST J0139+4328 -galaksi koostuu 98-prosenttisesti pimeästä aineesta.

Tutkijat löysivät pimeän galaksin Kiinassa sijaitsevalla FAST-teleskoopilla. Tutkimusta tehtiin teleskoopin joutoajalla eräänlaisena täyteprojektina silloin, kun teleskoopilla oli vapaita hetkiä havaintoaikataulussaan.  

Nasa julkaisi neljä uutta avaruusteleskooppi James Webbin taltioimaa ennennäkemätöntä kuvaa universumista – katso videolta Nasan julkaisemat kuvat yli 13 miljardin vuoden takaa 0:53
James Webb -avaruusteleskooppi on julkaissut huimia kuvia universumista.

Lue myös:

    Uusimmat