Tutkijat huomasivat: Rankka lapsuus saa aikaan luovempia taiteilijoita – ”voimakas vastalääke lapsuuden vastoinkäymisiin”

Tutkimuksen mukaan esittävän taiteen parissa työskentelevät henkilöt voivat kääntää lapsuuden traumat voimavarakseen.

Miten vuoroasuminen vaikuttaa lapseen? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Lapsuusajan traumaattiset kokemukset ovat yhteydessä useisiin sairauksiin sekä kuolleisuuteen, mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: uuden tutkimuksen mukaan kamala lapsuus voi tehdä ihmisestä erityisen luovan.

Kalifornian yliopiston tutkijat tarkastelivat 15 vuoden ajan 234:ä luovan alan ammattilaista: näyttelijöitä, ohjaajia, muotoilijoita, tanssijoita, muusikoita sekä oopperalaulajia.

Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, miksi mielenterveysongelmat ovat surullisen yleisiä esittävän taiteen parissa työskentelvien henkilöiden joukossa.

– Yleisesti ottaen otantaamme tarttuneilla taitelijoilla oli paljon traumoja, ja he kärsivät usein erilaisista sairauksista. Heitä kuitenkin ajoi into tehdä arvokkaaksi kokemaansa luovaa työtä. He kokivat sen myös parantavaksi ja merkitykselliseksi asiaksi elämässään, selittää tutkimusta johtanut Paula ThomsonPsypost-sivustolla.

Mitä huonompi lapsuus, sitä luovempi taiteilija?

Tutkijat selvittivät kyselyllä tutkittavien taiteilijoiden lapsuuden kokemuksia – kuten henkistä, fyysistä ja seksuaalista hyväksikäyttöä sekä perheväkivaltaa.

Tutkimuksen mukaan mitä enemmän taiteilija oli kokenut kaltoinkohtelua lapsena, sitä taipuvaisempi hän oli kokemaan häpeää ja ahdistusta, mutta myös käyttämään lennokkaasti mielikuvitustaan sekä luovuuttaan.

"Luova prosessi tarjoaa epäonniselle lapsuudelle merkityksen"

Tutkitut taitelijat kokivat, että samalla kun he purkavat lapsuuden traumojaan taiteeseen, he hoitavat psyykettään ja ilmaisevat, että vastoinkäymiset kuuluvat ihmisyyteen.

– Luova prosessi tarjoaa epäonniselle lapsuudelle merkityksen ja auttaa ymmärtämään syvemmin lapsuuden traumaattisia kokemuksia. Kouluissa ja työpaikoilla tarjotut luovat virikkeet ovat voimakas vastalääke lapsuuden vastoinkäymisiin, Thomson sanoo.

On myös huomattavaa, että pahiten lapsuuden kokemuksistaan traumatisoituneet taitelijat kokivat ikävien tapahtumien olevan voimakas eteenpäin ajava voima heidän elämässään.

Kyselytutkimus rajoittui taitelijoihin

Tutkimusta tulkittaessa on hyvä ottaa huomioon sen kyselyluontoisuus. Lisäksi otanta oli rajattu koskemaan esittävän taiteen alalla työskenteleviä henkilöitä, joten sitä ei voi suoraan rinnastaa koskemaan muilla aloilla työskenteleviä aikuisia.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Psychology -tiedelehdessä.

***


Lue myös:

    Uusimmat